• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic.rs

18.12.2023

09:18

Minus 5, plus 17, pa opet promena! Meteorolog izneo detaljnu prognozu: Sveti Nikola najtopliji, a za Novu godinu iznenađenje!

Shutterstock

Društvo

Minus 5, plus 17, pa opet promena! Meteorolog izneo detaljnu prognozu: Sveti Nikola najtopliji, a za Novu godinu iznenađenje!

Podeli vest

Prva polovina decembra je natprosečno topla, ako se uzme srednja prosečna temperatura u Srbiji. Vikend je prošao u tipično decembarskom vremenu, sa slabim jutarnjim mrazom i temperaturom koja je u prosečnim vrednostima za ovo doba godine.

Kako je najavio meteorolog Nedeljko Todorović, nema nagoveštaja da ćemo u narednom periodu imati bilo kakve snežne padavine u nižim predelima, pogotovo ne u prvoj polovini ove sedmice.

- Od ponedjeljka do srede, u većini mesta biće oko 10, 12, 13 stepeni. Poslije toga, oko 21. decembra, očekuje se manji pad temperature i to za nekoliko stepeni. U nižim predelima biće kiše, u višim planinskim predelima sneg. Bez nekih većih padavina - kaže meteorolog Todorović.

Početkom ove nedelje očekuje se i otapanje snežnog pokrivača. Iako će uticati na hidrološku situaciju u zemlji, nema razloga za paniku da će biti većih izlivanja, ističe meteorolog.

- Posle kratkog zahlađenja 21. i 22. decembra očekuje se porast temperature. Toplo vreme trajaće do 27/28. decembra, nakon čeka sledi naoblačenje. Biće i kiše 29, 30. decembra, dok postoje naznake da ćemo poslednjih dana ove godine imati i sneg - kaže meteorolog Todorović i dodao:

- Pošto će prethodnih dana biti kiše, moguće je da onda ta poslednja dva dana bude i snega i u nižim predelima. U planinskim je to izvesno. Jedino je neizvesno koliko će ga biti i da li će se i gde će zabeleti - najavljuje meteorolog Todorović.

Foto: Printscreen

 

Naša realnost je više kiše nego snega tokom zime

Zima nam kalendarski počinje 22. decembra, a kako kaže meteorolog Todorović, i dalje ćemo imati normalan, "običan" ritam vremena.

Temperatura raste, pa sledi naoblačenje, počne kiša, dođe zahlađenje, pa počne sneg. To je formula po kojoj se vremenske prilike kod nas odvijaju čitave zime. U Srbiji, u nižim predelima, u toku tri zimska meseca češće pada kiša nego sneg. To je naša realnost - kaže meteorolog Todorović za "Prva TV".

Vreme za ponedeljak, utorak i sredu

Prema najavi RHMZ-a, narednih dana u većem delu Srbije temperatura će prelaziti 10 °C.

Pod uticajem snažnog anticiklona, u Srbiji je došlo do potpune stabilizacije vremena, a to se očekuje i u narednom periodu. Zapravo, čak se očekuje i toplije vreme.

Foto: Beta

 

Narednih dana ujutru će biti vedro i hladno, u većini predela uz mraz i maglu, a onda tokom dana biće sunčano i toplije.

Maksimalna temperatura narednih dana u većini predela biće iznad 10 °C, a najtoplije će biti na zapadu Srbije, temperatura i do 15-16 °C. Visoke temperature očekuju se za Svetog Nikolu u utorak 19. decembra i to u Negotinu i do 17 stepeni!

U četvrtak se očekuje više oblačnost i pad temperature vazduha, ali bez zahlađenja i bez padavina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija