• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.12.2023

15:50

Mali: Bord direktora MMF-a potvrdio drugu reviziju aranžmana sa Srbijom

Ministarstvo finansija

Društvo

Mali: Bord direktora MMF-a potvrdio drugu reviziju aranžmana sa Srbijom

Podeli vest

Izvršni odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je u Vašingtonu doneo odluku o uspešnom završetku druge revizije stend-baj aranžmana sa Srbijom, a potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali naglasio je da je ekonomija naše zemlje jaka i stabilna, da su makroekonomski pokazatelji dobri, a reforme koje sprovodimo ispravne, što potvrđuju i renomirane međunarodne finansijske institucije.

Kako stoji u saopštenju objavljenom nakon sastanka u Vašingtonu, MMF je naveo da su makroekonomski rezultati u okviru programa ostali snažni, naglašavajući oporavak rasta ekonomije, dezinflaciju, smanjenje tekućeg deficita, kao i rekordno visoke devizne rezerve.

Takođe, MMF je naglasio da se situacija u energetskom sektoru stabilizovala, kao i da je ostvaren napredak u upravljanju državnim preduzećima.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je od početka pandemije, pre skoro četiri godine, ceo svet konstantno suočen sa ogromnim i teškim izazovima, poput svetske ekonomske krize, ali da se Srbija, u takvim uslovima, odlično drži i da su naše javne finansije jake i stabilne.

Siniša Mali je istakao da su svi naši makroekonomski pokazatelji na zadovoljavajućem nivou, te je tako privredni rast u trećem kvartalu ove godine iznosio 3,6 odsto BDP-a, javni dug nam je na nivou od 52 odsto, nezaposlenost na rekordno niskom nivou od devet odsto, a broj zaposlenih na rekordno visokom nivou od 2,36 miliona.

- Takođe, na računu države imamo oko 500 milijardi dinara, a ove godine očekujemo i rekordan priliv stranih direktnih investicija u iznosu od oko 4,5 milijardi evra. Ono što je veoma važno jeste i da se inflacija od aprila nalazi na silaznoj putanji i da su bruto devizne rezerve na kraju novembra iznosile čak 24,16 milijardi evra - dodao je Mali.

Ministar je naglasio da se nije odustalo ni od jednog kapitalnog projekta, te da se širom Srbije radi na izgradnji ili obnovi auto-puteva, brzih saobraćajnica, pruga, škola, domova zdravlja, bolnica, kliničkih centara, da se ulaže više nego ikada u zaštitu životne sredine, poljoprivredu, kulturu, sport.

Naglasio je i da država konstantno radi na poboljšanju životnog standarda građana, te da tako od 1. januara 2024. godine, sledi povećanje penzija od 14,8 odsto, povećanje plata u javnom sektoru od deset odsto i povećanje minimalne zarade od 17,8 odsto.

- Time ćemo stići do prosečne penzije od 390 evra u januaru naredne godine i minimalne zarade koja će prvi put preći 400 evra. Takođe, očekujemo da će prosečna plata u decembru ove godine iznositi oko 840 evra - rekao je Siniša Mali.

On je naglasio i da se nastavlja sa sveobuhvatnim reformama u Srbiji i poboljšanjem privrednog ambijenta u našoj zemlji.

Misija MMF-a je krajem oktobra boravila u dvonedeljnoj poseti Beogradu povodom druge revizije Stend-baj aranžmana. U saopštenju Misije MMF, koje je tada objavljeno, navedeno je da su svi kvantitativni ciljevi za kraj juna 2023. godine ispunjeni, te da program strukturnih reformi dobro napreduje.

Misija MMF-a je tada potvrdila da su makroekonomski izgledi naše zemlje veoma jaki, sa znacima oporavka, tekućom dezinflacijom i smanjenjem tekućeg deficita, kao i da su devizne rezerve na rekordno visokom nivou, da se nastavlja snažan priliv stranih direktnih investicija i da je tržište rada otporno, a nezaposlenost na rekordno niskom nivou.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija