• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Marić

29.12.2023

06:35

Alarmantno! Hara bolest za koju se godinama mislilo da je iskorenjena - Preti epidemija velikog kašlja!

Shutterstock

Društvo

Alarmantno! Hara bolest za koju se godinama mislilo da je iskorenjena - Preti epidemija velikog kašlja!

Podeli vest

Do širenja bolesti došlo jer smo ostali bez kolektivnog imuniteta zbog nedovoljnog broja vakcinisanih, upozoravaju lekari.

Epidemija velikog kašlja proglašena je u Beogradu, a postoji velika pretnja da se ona proširi i na čitavu Srbiju, upozoravaju stručnjaci. Lekari tvrde da je do širenja bolesti došlo jer smo ostali bez kolektivnog imuniteta zbog nedovoljnog broja vakcinisanih.

Epidemiolog dr Ivana Begović Lazarević kaže da se nedeljno registruje oko 100 pacijenata i da je među njima najviše dece.

- Veliki kašalj se brzo širi, kapljičnim putem. Deca, ukoliko samo kašlju, odlaze u školu, iako su tada najzaraznija i to je jedno od objašnjenja zašto smo sada suočeni sa velikim brojem obolelih. Manji broj slučajeva velikog kašlja registrovan je prethodnih godina, pogotovo za vreme pandemije korone, kada su u upotrebi bile medicinske mere poput nošenja maski i izbegavanja okupljanja u zatvorenim prostorijama. Tada nije bilo mogućnosti da se zaraza prenosi sa jedne na drugu osobu - rekla je dr Begović Lazarević.

Klinička slika

Prema njenim rečima, prvi simptomi bolesti javljaju se za 10 do čak 21 dan od kontakta sa obolelom osobom.

- Klinička slika velikog kašlja prepoznaje se po tri stadijuma. Prvo se javljaju simptomi slični prehladi, kao što su kijanje, curenje iz nosa, povišena telesna temperatura, blag kašalj, koji traju jednu do dve nedelje. U drugom stadijumu dolazi do pojačavanja simptoma i napada kašlja, naročito tokom noći, i ovakvo stanje može da traje šest nedelja. U nastavku bolesti dolazi do komplikacija, kao što je upala pluća, što kod već oslabljenog organizma može da izazove ozbiljnije posledice - navela je dr Begović Lazarević.

Simptomi velikog kašlja

- kijanje
- curenje iz nosa
- blago povišena temperatura
- napadi kašlja sa zacenjivanjem
- iskašljavanje sluzi
- povraćanje

Na udaru velikog kašlja, kaže doktorka, nalaze se najmlađi.

- Najviše su ugrožena deca do 12 meseci starosti, koja su nekompletno vakcinisana ili su nevakcinisana pošto još nisu stasala za prvu dozu vakcine. Dokazano je da nakon preležanog velikog kašlja imunitet traje desetak godina, tako da jedna osoba može i dva do tri puta u toku života da dobije veliki kašalj. Imunitet koji daje vakcina nije doživotan, ali vakcinisani imaju svakako blažu kliničku sliku bolesti. Zato je najefikasnija mera prevencije velikog kašlja vakcina koja je u Srbiji obavezna - ukazala je dr Begović Lazarević.

Vakcina je spas

Imunizacija protiv velikog kašlja počinje sa navršena dva meseca života i sprovodi se petovalentnom vakcinom u tri doze sa razmakom od najmanje četiri nedelje između doza.

- Prva revakcina se daje u drugoj godini života, godinu dana (najkraće 6 meseci) nakon sprovedene primarne serije petovalentnom vakcinom. Druga revakcina se sprovodi četvorovalentnom vakcinom i daje pred polazak u prvi razred osnovne škole, najkasnije u toku prvog razreda - kazala je dr Begović Lazarević.

Ostojićeva: Ordinacije pune dece

Načelnica Dečije klinike Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić navodi za Informer da je njihova ambulanta puna dece koja imaju simptome ove bolesti.

- Verujte, ne možemo da postignemo da sve testiramo. Najviše je onih koji kašlju dva do tri meseca, pa se onda jave nama. U bolnici zadržavamo samo bebe do pet meseci jer mora da se prati njihovo stanje. Oni su mali, zacenjuju se, povraćaju, gube dah i bolje je da su pod nadzorom lekara. Savetujem roditelje da, ako dete kašlje dve nedelje, obavezno ga odvedu na pregled kod doktora. Tada treba da se počne sa antibiotskom terapijom - navodi naša sagovornica.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17