• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Marić

03.01.2024

07:20

Roditelji, oprez! Dečja igra sa pirotehnikom opasna po život: Dečaku petarda eksplodirala u ruci, ostao bez dva prsta

Shutterstock

Društvo

Roditelji, oprez! Dečja igra sa pirotehnikom opasna po život: Dečaku petarda eksplodirala u ruci, ostao bez dva prsta

Podeli vest

Mališanu iz Pančeva lekari su morali da amputiraju deo ruke. Svake godine desetine dece se povrede od pirotehničkih sredstava, upozoravaju doktori.

Uoči Nove godine, dečak u naselju Jabuka kod Pančeva postao je invalid jer mu je u ruci eksplodirala petarda. Dečaka je otac odvezao u Opštu bolnicu u Pančevu, nakon čega je zbog ozbiljnosti povreda prevezen u Tiršovu, gde su mu amputirana dva prsta.

Lekari navode da je poslednji slučaj samo deo crne statistike, jer se svake godine oko novogodišnjih praznika na desetine dece teško povredi. Najčešće stradaju šake, navode oni, kao i ostali delovi ruke, ali često dolaze i sa povredama oka, uha, glave ili grudi.

Opasne igre

Doktor Đorđe Kravljanac sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" kaže da su pirotehnička sredstva opasna i nikako nisu za decu.

- Najčešće su povrede kada petarda eksplodira u ruci. Deca je zapale, bace, ali ona ne eksplodira odmah, pa je opet uzmu u šaku i tad im pukne. Tako nastanu ozbiljne rane i opekotine, a bilo je slučajeva kada smo morali da amputiramo deo ruke! U poslednjih deset godina samo je na Institutu za majku i dete bilo više od stotinu dece, uglavnom školskog uzrasta, koja su imala povrede zbog upotrebe pirotehničkih sredstava. Njih devetoro je u tom periodu ostalo bez dela šake! Deca su nesmotrena i misle da je to igra. Dešavalo se da jedni drugima ubace petarde u kapuljaču ili se "takmiče" ko će duže da drži petardu u ustima... Oni nemaju saznanja koliko je to opasno i da na taj način ugrožavaju i sebe i druge - kaže Kravljanac.

Kako ističe dr Kravljanac, dovoljna je sekunda nepažnje ili pogrešno korišćenje pirotehnike da se desi tragedija.

- Veliki broj dece se povredi u prisustvu roditelja, staratelja ili neke druge starije osobe. Apelujem na roditelje da deci ne dozvoljavaju da rukuju pirotehnikom, da ih upozore koliko to može da bude pogubno za njih. Zato kažem da za decu nema bezbednog rukovanja petardama - navodi Kravljanac.

On ističe da dečak koji je došao na lečenje kod njih pre desetak godina, nakon što je ubacio petardu u rezervoar za gorivo, i dalje dolazi na lečenje.

- Dobio je opekotine po telu, koje su obuhvatile nekih 50 procenata. Bilo je zahvaćeno kompletno lice, glava, šake, tri puta smo ga operisali, spasli smo mu život... Ali on je i dalje naš pacijent, imao je još nekoliko operacija. On je najbolji primer šta sve može da se dogodi! Ostaće mu trajni invaliditet. Ljudi nisu svesni koliko to sve može biti opasno - kaže dr Kravljanac.

Teške povrede

Pedijatar dr Saša Milićević za Informer navodi da su posebno opasne dečje igre s petardama.

- Imali smo slučajeve da dolaze sa teškim povredama nakon igre u kojoj petarde drže u ustima i imitiraju da su cigarete! Takva "zabava" može da im raznese lice, ošteti vid i sluh! Treba znati da petarde, odnosno barut u njima, koji ima specifičan miris, i te kako mogu loše da deluju na one koji imaju alergiju ili alergijsku astmu. Upravo kontakt sa barutom može da dovede do pogoršanja stanja ovih pacijenata. Takođe, barut iz petarde može da izazove konjunktivitis, odnosno upalu oka. Da ne pričamo o oštećenju rožnjače u vidu opekotine ili stranog tela koje tu završi prilikom eksplozije. Može doći čak i do slepila. Česte su povrede ruku, deca ostaju bez prstiju ili delova kože usled jakih opekotina - kaže dr Milićević.

Naš sagovornik ističe da je posebno opasno paliti petarde u zatvorenom prostoru. Kako ističe, tada postoji opasnost i za oštećenje sluha.

- Zvuk koji proizvodi petarda se tada odbija o zidove i stvara jačinu od 120 do 140 decibela, a naše uši mogu da podnesu do 80 decibela. Zbog toga ukoliko palite petardu u kući može doći do ozbiljnog oštećenja sluha. Takođe, petarde su jako neprijatne za autističnu decu, decu sa posebnim potrebama, psihijatrijske bolesnike i one koji imaju probleme sa srcem. I na sve to, kada pričam sa ljubiteljima pirotehnike, kažu mi da je posredi adrenalinska zavisnost! Neverovatno - navodi dr Milićević.

Činjenice

* Zakonom je zabranjena prodaja pirotehničkih proizvoda osobama mlađim od 18 godina.
* Upotreba pirotehničkih proizvoda kojima se narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana zakonom je kažnjiva novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara.
* U periodu od 2020. do 2022. godine, od 52 povređene osobe, 12 je zadobilo teške telesne povrede, od čega je 11 bilo maloletno, a 16 su bila deca.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17