• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

03.01.2024

09:51

Stop za nasrtljive trgovce: Više neće moći svako da vas zivka i nudi dušeke i usisivače

Shutterstock

Društvo

Stop za nasrtljive trgovce: Više neće moći svako da vas zivka i nudi dušeke i usisivače

Podeli vest

Potrošači koji ne žele da ih trgovci zovu telefonom i šalju poruke nudeći na prodaju proizvode i usluge za nekoliko dana moći će da se upišu u registar NE ZOVI i tako se zaštite od nastrljivih prodavaca i oglašivača.

Pravilnik koji određuje na koji način će se građani upisivati u ovaj registar usvojen je krajem godine i stupa na snagu 5. januara, piše u Službenom glasniku.

Svi operatori mobilne i fiksne telefonije, nakon toga, moraće da omoguće svojim korisnicima da se, ukoliko to žele – upišu u novi registar.

Registar NE ZOVI predviđen je Zakonom o zaštiti potrošača i trebalo je već uveliko da funkcioniše. Čekalo se upravo na pravilnik koji definiše uslove upisa.

Ovaj regstar bi trebalo da spreči nasrtljivu praksu firmi koje građanima putem telefonskih poziva, poruka, mejlova nude raznu robu i usluge.

„Upis ili ispis podataka u Registar NE ZOVI obavlja operator bez naknade, koji sa korisnikom telefonskog broja ima zaključen ugovor o korišćenju javno dostupnih elektronskih komunikacionih usluga, a na osnovu zahteva korisnika telefonskog broja“, propisano je ovim pravilnikom.

Kako da se upišete

Upis ili ispis pojedinog broja u registar NE ZOVI, kako je predviđeno pravilnikom, može da traži samo korisnik telefonskog broja.

To mogu da učine i potrošači koji koriste pripejd broj, ali samo ukoliko su registrovani korisnik kod nekog operatora.

Građani koji žele da se upišu u registar NE ZOVI to mogu da učine u elektronskoj formi ili na prodajnom mestu operatora.

U elektronskoj formi potrošač može da se upiše u registar putem internet stranice operatora ili putem aplikacije koju operator stavlja na raspolaganje svojim korisnicima.

Oni koji žele mogu da se upišu u registar na prodajnom mestu operatora, i to tako što će operator, uz prethodno izvršenu identifikaciju podnosioca zahteva – popuniti zahtev u elektronskoj formi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija