• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

05.01.2024

09:19

Ne vraća se PDV za svaki prvi stan: Ovo su uslovi koje morate da ispunite da bi vam poreznici vratili novac

Informer DN

Društvo

Ne vraća se PDV za svaki prvi stan: Ovo su uslovi koje morate da ispunite da bi vam poreznici vratili novac

Podeli vest

Mnogi prilikom kupovine stana računaju na povraćaj PDV kao ozbiljnu finansijsku olakšicu, ali činjenica je da mnogi ne znaju da ne mogu baš uvek da je dobiju.

Кupac prvog stana ostvaruje refundaciju PDV samo jednom na osnovu pismenog zahteva uz koji dostavlja neophodne dokaze i overenu izjavu kupca da kupuje prvi stan.

Da bi ostvario ovo pravo mora da ispuni sledeće uslove:

1. da od 1. jula 2006. godine do dana overe ugovora o kupoprodaji na osnovu kojeg stiče prvi stan nije imao u svojini, odnosnosno susvojini na teritorije Srbije i

2. Da je ugovorena cena stana s orbačunatim PDV-om za prvi prenos prava raspolaganja na stanu (novoizgrađeni objekat) u potpunosti isplaćena prodavcu uplatom na njegov tekući račun, što podrazumeva na dan overe ugovora, odnosno izdavanja računa PDV obveznik.

3. Prvi vlasnik stana koji kupuje novogradnju i u obavezi je da plati porez na dodatu vrednost koji iznosi 10 odsto. Iznos je predviđen izmenama zakona, a pošto ste vi kupac finalnog proizvoda koji je investitor stvorio morate platiti PDV. Napominjemo, ako ste prvi vlasnik onda morate platiti PDV, a ugovorena cena mora biti u potpunosti isplaćena onome ko prodaje stan.

Foto: Shutterstock

 

 

4. Situacija je nešto drugačija kada se nekretnina u novogradnji kupuje direktno od investitora. Tada je prvi vlasnik oslobođen poreza na prenos apsolutnih prava, a to znači da ste u prilici da tražite povraćaj PDV-a, jer je on plaćen kroz kupoprodajnu cenu.

5. Oslobađanje od plaćanja poreza vezuje se za kvadraturu stana, prvi vlasnik je oslobođen obaveza prema državi za stan do 40 kvadratnih metara, a svaki član domaćinstva još po 15 kvadrata.

6. Kada kupujete svoju prvu nekretninu od fizičkog lica, oslobođeni ste poreza na prenos apsolutnih prava, a u tom slučaju niste u mogućnosti da tražite povraćaj PDV-a.

7. Nemate pravo na povraćaj PDV ni ako svi članovi ne žive na istoj adresi, odnosno moraju da budu prijavljeni na istoj adresi kao i kupac u trenutku zaključenja ugovora o prodaji.

8. Ukoliko refundirate PDV za bilo kog člana porodičnog domaćinstva (15 kvadrata za svakog člana) on kasnije neće imati pravo da u budućnosti povrati PDV prilikom kupovine sopstvenog stana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija