• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Marić

07.01.2024

10:30

Molimo se da snaga Božića pobedi rat! Proslava Hristovog rođenja u svetoj zemlji u senci krvavog sukoba

EPA/printscreen

Društvo

Molimo se da snaga Božića pobedi rat! Proslava Hristovog rođenja u svetoj zemlji u senci krvavog sukoba

Podeli vest

Bivši selektor muške i ženske vaterpolo reprezentacije Srbije Miloš Bradić, koji trenutno živi u gradu Jokneam, koji je 60 kilometara udaljen od Tel Aviva, uoči najsrećnijeg hrišćanskog praznika za Informer navodi da mu je želja da se rat između Izraela i Palestine zauvek okonča.

Verujući u snagu Božića, siguran je da uz molitvu i volju ovaj vekovni sukob može biti završen. Dok priprema božićnu trpezu sa suprugom Izraelkom Šunit Strugo, ističe da se nada da će Božić 2025. godine dočekati u lepšem raspoloženju.

Kako kaže, u Izraelu se život vraća u normalu. Ipak, neizvesnost zbog rata koji i dalje traje promenila je mnogo toga u Svetoj zemlji. Naš sagovornik kaže da je najtužnija slika u Nazaretu.

- Prošle godine za Božić ceo grad je sijao. Sada je sve svedeno na minimum. Uprkos tome što su sve bogomolje otvorene, mnogo je manje ljudi na ulicama. U pravoslavnim svetinjama se održavaju službe, ali se ipak ne oseća praznični duh kao prethodnih godina. Vernici se trude da obeleže praznik u pozitivnom duhu, koliko je to moguće... Ispred Isusovog groba uvek su bile velike kolone vernika iz celog sveta. Sada je to mahom lokalno stanovništvo. Kao da je sve utihnulo u ovom svetom mestu. Tu se najviše ogleda trenutna situacija koja vlada na ovom prostoru - navodi naš sagovornik.

Ista muka

Njegova najveća božićna želja je da budu svi živi i zdravi.

- Što smo stariji, jasnije su nam stvari koje se dešavaju u svetu. Sve dođe i prođe. I mi Srbi i Izraelci smo proživeli istu muku. Slavlje pod napetošću i tenzijom je ovde normalno, iako trenutna situacija ne može da se poredi sa ranijim godinama. Ni mi Srbi ne možemo da se pohvalimo da smo živeli dug period u miru. Nosimo se sa istorijom, poštujemo naše običaje. Nemam nameru da napuštam ovom područje. Nisam bežao '91, nisam bežao '99, pa neću ni sad. Česnica na mojoj božićnoj trpezi u Svetoj zemlji neće izostati, ona je najvažnija - kaže Bradić.

Foto: facebook/Miloš Bradić

 

Kako objašnjava, upravo ovaj obredni hleb, godinama unazad, od kada je došao u Izrael, priprema sam. I njegova supruga Šunit raduje se srpskim pravoslavnim praznicima, a najviše voli da uživa u našim specijalitetima.

Gosti su im za Božić članovi familije njegove supruge, koji takođe obožavaju našu kuhinju.

- Za porodičnom trpezom okupi se nas dvadeset i četvoro. Tu su roditelji moje supruge, deca, unuci... Sve naše praznike poštujemo, počev od slave, Božića i Vaskrsa. Neću da krijem, ja sam taj koji najviše sprema obroke. Volim ono što je moje! Ono na čemu smo odrasli, što sam jeo kao mali. Tako je i za Božić. Na trpezi ima svega. Izraelci su "odlepili" za čitavom balkanskom kuhinjom. Posebno vole pilav. Ali tu su i domaći pasulj, grašak, boranija, musaka, sarma, sladak kupus, punjene paprike... Moja supruga najviše voli musaku od krompira. To joj je omiljeno jelo - sa osmehom priča Miloš.

Nedostaje mu kafana

Iako u Izraelu živi već sedam godina, razdvojenost od familije, naročito u vreme praznika, teško mu pada. Pored najbližih i prijatelja, kako ističe, nedostaje mu i ono što Srbi posebno vole - kafana.

- Sve ostalo nekako pronađemo... Moja želja je da naredni Božić dočekamo bez ovog ludila koje vlada na ovim prostorima. Da ono prestane jednom za svagda, ne samo ovde bilo nego gde na planeti, jer ne vodi ničemu. Sirotinja strada, bogati se bogate i tako već hiljadama godina, svuda - konstatuje naš sagovornik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija