• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

08.01.2024

14:35

Pedijatar otkriva kako da prepoznate veliki kašalj kod dece: Evo koja je ključna karakteristika ove zarazne bolesti!

Informer

Društvo

Pedijatar otkriva kako da prepoznate veliki kašalj kod dece: Evo koja je ključna karakteristika ove zarazne bolesti!

Podeli vest

U Srbiji je, do poslednjeg dana 2023. godine, registrovano više od 900 slučajeva Velikog kašlja, zbog čega je, na teritoriji Beograda, prijavljena epidemija.

U glavnom gradu je, uz teritoriju Južnobačkog okruga, prijavljen najveći broj obolelih. Istovremeno, zbog dva slučaja prijavljena je i porodična epidemija u Boru.

Saša Milićević, pedijatar i pulmolog istakao je važne detalje vezane za pojavu velikog kašlja, infekcije koja izaziva zabrinutost među ljudima.

- Sada svi pričaju o velikom kašlju i zaista jeste malo zastrašujuće. Međutim, treba imati u vidu da infekcije poput pertusisa, odnosno velikog kašlja, imaju svoj period javljanja. Obično se pojavljuju na svakih 4 do 6 godina, što se poklapa sa poslednjim izbijanjem 2018. godine i sadašnjim. Iako je ovo bakterijska infekcija, a ne virusna, uglavnom je izazvana različitim vrstama virusa ili može biti povezana sa alergijama ili aerozagađenjem - objašnjava Milićević.

On je istakao da karakteristika velikog kašlja nije svaki kašalj koji traje duže vreme, već je zacenjivanje ključna karakteristika.

Zacenjivanje je prisutno kod ovog kašlja i to ga razlikuje od drugih. Ako nema tog zacenjivanja, iako retko, može biti oblika velikog kašlja ili pertusisa koji nisu praćeni tim intenzivnim zacenjivanjem - ističe pedijatar.

Foto: Freepik.com

 

Kada je reč o dijagnostikovanju, ističe važnost faktora kao što su duži period kašljanja i kontakt sa osobama koje su imale dijagnostikovan veliki kašalj.

- Za potvrdu dijagnoze koriste se analize kao što je bris koji ukazuje na prisustvo bakterije ili serološke analize iz krvi, posebno PCR metoda koja potvrđuje dijagnozu - objasnio je Milićević.

Govoreći o lečenju, naglašava da antibiotici iz grupe makrolida obično pokazuju efikasnost. Ipak, upozorava da uzimanje antibiotika preventivno nije preporučljivo bez procene lekara.

Kod dece, simptomi mogu varirati. Mališani do godinu dana starosti zahtevaju pažljivo praćenje, ponekad i hospitalizaciju, dok kod starije dece simptomi često mogu biti blaži i leče se kod kuće - rekao je na kraju i ističe važnost brze reakcije na simptome, posebno kod dece, ali upozorava na granicu između brige i paranoje koju treba prepoznati.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija