• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.01.2024

22:33

Mnogi ne znaju za ovaj propis! Ako ga ne ispoštujete, sledi paprena kazna!

printskrin

Društvo

Mnogi ne znaju za ovaj propis! Ako ga ne ispoštujete, sledi paprena kazna!

Podeli vest

Mnogi vozači još uvek ne znaju detaljne propise koji važe kada se na kolovozu nalazi sneg, kao i to šta sve moramo proverite na automobilu pre nego što sednemo za volan prilikom snežnih dana.

Zanimljiva stvar nalazi se u zakonu: kada je vreme ovakvo, svi vozači moraju da skinu sneg sa svojih automobila, jer u suprotnom rizikuju kaznu zbog toga što mogu da ugroze ostale učesnike u saobraćaju, rekao je gostujući na Prvoj TV profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić.

Sneg koji je padao celog dana, izazvao je kolaps na mnogim saobraćajnicama, pa je zabeležen i veliki broj lančanih sudara i sletanja vozila s kolovoza.

- Najviše saobraćajnih nezgoda nastaje zbog iznenadne situacije. Znači, kad vi vidite da nešto ne valja i imate dovoljno vremena, onda se pripremite i to izbegavate kočenjem, skretanjem, lagano, bez problema. A kad se iznenada pojavi opasnost, tada nastaju nezgode - istakao je Vujanić i dodaje:

- Sneg stvara upravo takve situacije. Sve je belo i izgleda normalno, ali onda odjednom naiđete na malo leda ili malo više snega, ili probate da ukočite pa vam proklizaju točkovi, i tad dolazi do nezgoda.

Foto: Informer/Beta

 

Naglasio je da bi kod ovih vremenskih uslova posebnu pažnju trebalo da obratimo na brzinu, jer treba voziti mnogo opreznije nego što leti ili kada nema snega na istom mestu.

- Skrenuo bih pažnju vozačima da im je drastično produžen zaustavni put, da im je vremenski interval za izbegavanje nezgode kraći jer ne mogu da usporavaju-  naveo je Vujanić.

Kazne i do 10.000 dinara

Neočišćeno staklo smanjuje preglednost tokom vožnje, a najugroženiji u tom slučaju su pešaci, jer ih je na taj način teško uočiti. Neočišćen sneg sa krovova automobila se usled kočenja može sručiti na vetrobransko staklo i u potpunosti zakloniti pregled vozača, što može izazvati paničnu reakciju, a samim tim i saobraćajnu nezgodu.

Pored toga, sneg se iz raznih razloga može razleteti i pasti na druga vozila te izazvati reakcije koje bi mogle završiti saobraćajnom nezgodom. Zato je preporuka da se iz kuće izađe par minuta ranije i vozilo očisti od snega dok se motor zagreva", poručili su ranije iz Agencije i naglasili da kazna propisana Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima za ovu vrstu prekršaja iznosi od 3.000 do 10.000 dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija