• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

14.01.2024

09:46

Mutirana korona stiže i u Srbiju?! Novi soj mnogo zarazniji, opasno kada se pomeša sa gripom

Shutterstock

Društvo

Mutirana korona stiže i u Srbiju?! Novi soj mnogo zarazniji, opasno kada se pomeša sa gripom

Podeli vest

Najnovija mutacija korona virusa, poznata kao JN.1 ili Džuno nastale je iz omikron soja i samo nakon nekoliko nedelja postala je najdominantnija mutacija ovog smrtonosnog virusa.

Ovaj soj kovida opasniji je, jer se za razliku od ostalih širi neviđenom brzinom, pa je pitanje dana kada će stići i kod nas.

Nova mutacija Džuno brzo je postala najdominantnija vrsta na svetu, i to za samo nekoliko nedelja. Od čak 10 sojeva kovida, ovaj je opisan kao najzarazniji, i koji se širi poput šumskog požara sa jedne osobe na drugu. 

Međutim, to ne znači da je opasniji od drugih sojeva, a u Srbiji će biti veliki problem ako stigne, jer uveliko imamo epidemiju gripa i delovanje velikog kašlja.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je da je početkom januara u Srbiji prijavljeno 8.506 slučajeva oboljenja sličnih gripu i 1.051 slučaj pertusisa, odnosno velikog kašlja.

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", rekla je Tanjugu da na teritoriji svih okruga Srbije i da u ovom trenutku nema potrebe za proglašenjem epidemije.

 - Proglašenje epidemije je jedan veliki sistemski postupak. To je procedura koju sprovodi ministar zdravlja na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i u ovom trenutku nema potrebe za takvom vrstom intervencije, samo treba lečiti bolesti i promovisati vakcinaciju - kazala je Jovanovićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija