• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.01.2024

10:17

"Svako nepoštovanje pacijenta je akušersko nasilje!" Danica Grujičić potvrdila da je ginekolog iz Sremske Mitrovice priveden

printscreen

Društvo

"Svako nepoštovanje pacijenta je akušersko nasilje!" Danica Grujičić potvrdila da je ginekolog iz Sremske Mitrovice priveden

Podeli vest

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je potvrdila da je ginekolog M.M. koji je porodio Maricu Mihajlović iz Sremske Mitrovice priveden i da će protiv njega biti pokrenut postupak protiv njega.

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić govorila je o akušerskom nasilju, temi koja poslednjih dana potresa celu Srbiju i otkrila najnovije informacije o slučaju Marice Mihajlović, koja je optužila ginekologa za akušersko nasilje i smrt tek rođene bebe.

- Urađen je unutrašnji stručni nadzor koji nije dao svoj zaključak. Naime, kolege koje su radile stručni nadzor su tražile da se svi učesnici, odnosno svi prisutni za vreme porođaja, daju izjave, kao i načelnici odeljenja bolnice u Sremskoj Mitrovici. Danas će biti dostavljene te izjave inspekciji i onda će inspektorka dati svoje mišljenje. Republička stručna komisija za akušerstvo tražila je i jedan objektivni spoljašnji stručni nadzor. Na osnovu spiska nadzornika koja rade po ovom Zakonu, odrediće se 3 nadzornika i oni će otići u bolnicu i imaju 2 nedelje vremena da napišu svoj izveštaj - objasnila je Grujičić.

Foto: informer.rs

 

Nažalost, slučaj Marice Mihajlović nije usamljen. Nakon što je optužila doktora Opšte bolnice M. M. za akušersko nasilje nakon kojeg joj je beba preminula, još jedna trudnica otkrila je da je prošla kroz maltene istu muku i bol.

O celom slučaju čitajte u odvojenoj vesti.

"Nije smelo da se čeka da sve eksplodira na društvenim mrežama..."

S druge strane, kako kaže ministarka, ginekolog koji je porodio Mihajlović je priveden i biće pokrenut postupak protiv njega.

- I antikorupcijski tim je izašao na lice mesta i to će biti gotovo u toku ove nedelje. I tada ćemo imati sve informacije - rekla je Grujičić.

Prema njenim rečima Ministarstvo zdravlja vrši redovne kontrole porodilišta, ali i da kolege u bolnicama štite svoje kolege, te da se sve zna i kako se koji doktor ponaša prema pacijentima.

- Nije smelo da se čeka da sve eksplodira na društvenim mrežama. Morala sam da budem obaveštena u roku od 2 sata o celom slučaju - rekla je ministarka.

Foto: Zoran Sinko

 

"Svako nepoštovanje pacijenta je akušersko nasilje"

Ministarka je objasnila i šta spada pod akušersko nasilje.

- Akušrsko nasilje je nasilje bilo kakve vrste. Recimo ako se porodilje i trudnice nazivaju neprimerenim imenima, ili jednom rečju svako nepoštovanje pacijenta je akušersko nasilje. Mora da poštujemo tu ženu koja, recimo, ne može da se napne. Moramo uzeti u obzir i da je sve je individualno i da zavisi i od pacijenata ko i kako šta doživljava. Recimo, ukoliko neki doktor pacijentkinju naziva "dušo", jednoj će to olakšati, dok će drugoj to biti potpuno neprihvatljivo - objasnila je Grujičić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija