• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Infomer/24sedam

25.01.2024

11:01

Dejana je ustala iz invalidskih kolica i bacila se u akciju: Danas hrani 2.000 beba

Printsktin/Instagram

Društvo

Dejana je ustala iz invalidskih kolica i bacila se u akciju: Danas hrani 2.000 beba

Podeli vest

Dejana Draškić mama je troje mališana koja je nakon jedne saobraćajne nesreće čak 6 godina provela u invalidskim kolicima. Međutim, kada je uspela da stane na noge ova hrabra žena odlučila je da zajedno sa svojom porodicom napravi udruženje "Anđeli severa" koje će skupljati hranu za ugroženu decu do dve godine.

- Kada sam ustala posle šest godina iz invalidskih kolica osnovali smo udruženje pre četiri godine koje se bavi podrškom osobama sa invaliditetom i socijalno ugroženim porodicama. U semptembru 2022. godine je otvoren program prve narodne kuhinjice za bebe Srbije. Na početku smo imali 20 beba o kojima smo se brinuli, da bi do sada stigli do broja od 2.000 beba na teritoriji Srbije. Pomoć se deli od Subotice do Preševa i Bujanovca, što je najdalje dokle smo stigli - priča za 24sedam Dejana.

- Ideja je potekla iz moje porodice. Bila sam 6 godina u invalidskim kolicima i znam koliko je teško biti osoba sa invaliditetom. A drugo, najmlađi sin je dete sa Daunovim sindromom i ovo je podrška jednog roditelja za svu decu kojima je to potrebno - rekla je ona i dodala da od početka priče imaju desetak volontera koji joj pomažu na teritoriji njene opštine.

Dejana objašnjava da je ideju za kuhinjicu za bebe dobila na osnovu slične kuhinje u BiH, ali i lične priče.

- I sama sam bila majka troje dece koja nisu mogla da koriste majčino mleko, već su morala da se kupuje dohrana. Znam koliko je to veliki izdatak jednoj porodici, a kamoli onima koji su socijalno-ugroženi - kaže Draškićeva.

Objasnila je da se raspitivala i saznala da u Crvenom krstu hrana nije namenjena deci mlađoj od dve godine, što je nju inspirisalo da započne projekat.

Sem dece do dve godine, korisnici njihove kuhinjice su i deca sa invaliditetom koja imaju problema sa žvakanjem čvrste hrane.

Prošle godine podelili 90.000 obroka

Dejana nema ideju koliko su za ove četiri godine pomogli porodica, niti koliko su ukupno podelili dečjih obroka, ali samo cifra od prošle godine govori sve.

- Prošle godine smo podelili oko 90.000 obroka. Imamo desetak udruženja na teritoriji Srbije koji nam pomažu u distribuciji, a korisnici se sami javljaju - priča ona. Dodaje da se kod svake prijave proverava da li je nekome zaista potrebna pomoć ili se radi o zloupotrebi, a onda se pomaže.

- Nekada je to jednokratna pomoć, nekada samo kada smo u mogućnosti, ali najčešće oni postaju stalni korisnici našeg udruženja. Recimo, kada delimo instant kaše onda to bude i za tri meseca unapred jer one mogu da stoje - objasnila je naša sagovornica.

Dodaje da su svi korisnici zahvalni i da podela hrane ostavlja dubok utisak.

- Obično su dečica ta koja su najsrećnija i njihov osmeh nam daje snagu da guramo dalje i borimo se za sve porodice za koje znamo da smo im potrebni. Jer nemaju ničiju podršku osim naše - kaže ona.

Od početka rada prve kuhinjice za bebe imaju podršku tri kompanije, a najviše donacija dobijaju od sugrađana. Dejana objašnjava da su susreti sa korisnica veoma emotivni, a izdvojila je jedno mesto koje joj je posebno drago.

- Često idemo u manastir Svete Pete Izvorske kod Paraćina gde postoji dom za ometene u razvoju. Tamo je 80 ženica sa teškom oblikom invaliditeta. Godinu dana nisu primali svoje sledovanje pa smo mi organizovali akcije nošenje pomoći. To uvek jako obraduje. Nekada i rasplače. Puno je to emocija koje treba doživeti, ne može se to ispričati dok se doživeti - ispričala je ona.

Kako možete pomoći

Inače, udruženje "Anđeli severa" organizovaće u četvrtak, 25. januara, humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za bebe i deci sa invaliditetom koja će se održati između 17-21 časova na Ušću ispod Brankovog Mosta.

S obzirom da su njihove humanitarne zalihe pri kraju, odlučili su da organizuju ovu manifestaciju i pozovu sve kompanije i pojedince da se u četvrtak okupe i doniraju potrepštine kako nijedna beba u Srbiji ne bi ostala gladna.

U pozivu na ovo humanitarno okupljanje oni su priložili i spisak stvari koje se mogu donirati u skladu sa mogućnostima donora. To su adaptirano mleko (dohrana) br 1,2 ili 3 (top prioritet), pelene veličine 2,3,4,5 i 5+ (top prioritet), dugotrajno mleko, kašice ili voćni sokići za bebe, instant pahuljice za decu, mleveni keks, griz ili pirinač, higijena za bebe, vlažne maramice, kreme i kupke. 

Takođe, ljudima treba kontejner (shipping container) i to minimum 1, da bi mogli da skladište zalihe kao i materijal za zidanje i zidar dobrovoljac da im ozida u dvorištu temelj za taj kontejner.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija