• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

27.01.2024

06:56

Nemci sada dolaze u Srbiju da rade! Naša zemlja sve primamljivija za strane radnike - Za ove poslove su najzainteresovaniji!

Shutterstock

Društvo

Nemci sada dolaze u Srbiju da rade! Naša zemlja sve primamljivija za strane radnike - Za ove poslove su najzainteresovaniji!

Podeli vest

Strancima koji su došli da rade u Srbiji prošle godine izdato je 52.000 radnih dozvola, 50 odsto više nego 2022. godine. Dolaze iz celog sveta, najviše iz Kine, Turske, Rusije i Indije, ali zanimljivo je što u Srbiju sada stižu i gastarbajteri iz Nemačke zbog boljih uslova života i dobre zarade.

Radnici iz inostranstva koji voze gradski autobus ili dostavljaju hranu postali su uobičajeni, ali treba reći da su stranci angažovani i na poslovima zidara, tesara, armirača, vodoinstalatera, keramičara, bravara, stolara, kuvara.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, prošle godine strancima je izdato 50 odsto radnih dozvola više nego 2022. godine - 52.000. Očekivano je, kažu stručnjaci, i sasvim moguće da ubuduće u Srbiju dođe još više stranaca da radi.

Foto: Shuterstock

 

Najbrojniji Kinezi

Koliko je Srbija postala zanimljiva strancima, govori i podatak da su sada čak i radnici iz Nemačke postali gastarbajteri kod nas, kao što su naši ljudi godinama išli u ovu zapadnu zemlju da rade.

Iz Kenije stiže 20.000 radnika

Da u Srbiju stižu radnici iz svih krajeva sveta, potvrđuje i informacija koja je nedavno stigla iz jedne afričke zemlje. Naime, Husein Muhamed, portparol kancelarije predsednika Kenije, najavio je šansu za zapošljavanje svojih sunarodnika u našoj zemlji.
- Za naše građane otvoreno je 20.000 radnih mesta u Srbiji, uglavnom za poslove u građevinskoj industriji. Oni su zainteresovani i dolaze da rade - rekao je Muhamed.

Među njima je i Marisa Vagner, koja je napustila bogatu pokrajinu Baden-Virtemberg da bi radila u Valjevu.

- Za mene je dolazak u Srbiju bio velika šansa. Ja sam mašinski inženjer, a u Valjevu radim u nemačkoj fabrici. Želela sam da dođem i steknem iskustvo i u drugoj zemlji, da upoznam narod u Srbiji, njegove običaje i kulturu. Vrlo sam zadovoljna životom i radom u ovoj zemlji i kolegama prenosim svoje dobro iskustvo - rekla je Marisa.

Foto: Shuterstock

 

Pored radnika iz Nemačke, kojih još nema mnogo, najbrojniji su radnici iz Kine, Turske, Rusije, Indije i Nepala.

Kako je rastao broj stranih radnika

- U 2022. izdato je 35.180 dozvola za rad strancima, od čega 5.919 ženama.
- U 2023. izdate su 52.184 dozvole, od čega 9.877 ženama.
- Najveći broj stranih radnika u 2022. došao je iz Kine, Turske, Rusije, Indije, Kube i Ukrajine.
- U 2023. najveći broj dozvola izdat je državljanima Kine, Turske, Rusije, Indije, Kube, Nepala i Šri Lanke.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže da je Nacionalna služba prošle godine izdala više od 52.000 radnih dozvola.

- Strani radnici uglavnom rade na građevinskim poslovima. Zapošljavaju se kao pomoćni građevinski radnici, zidari, tesari, armirači i na drugim poslovima. Veliki broj radi i u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, a u poslednje vreme za državljane Ruske Federacije izdajemo veliki broj dozvola u oblasti IT sektora - kaže Martinović.

Foto: Shutterstock

 

Nema sezonaca u statistici

Sezonski radnici, međutim, kaže Martinović, ne ulaze u zvaničnu statistiku, a zna se da je voće u Srbiji samo prošle godine bralo više od hiljadu njih, najviše iz Uzbekistana i Egipta.

- Svakako da postoje inicijative za zaključivanje bilateralnih sporazuma sa većim brojem zemalja iz kojih strani radnici dolaze kako bi se te procedure regulisale na jednostavniji način. Ali same izmene Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima na neki način već su trasirale lakši put za privlačenje stranih radnika. Jednostavnije procedure za zapošljavanje stranaca stupaju na snagu već 1. februara. Ministarstvo unutrašnjih poslova će izdavati jedinstvenu boravišno-radnu dozvolu na tri godine. Stranaca će biti još više, ali to je, kažu stručnjaci, očekivano jer i na tržištu rada važi osnovni zakon ponude i tražnje - rekao je Martinović.

Koje poslove najčešće rade strani radnici

- zidar
- tesar
- armirač
- vozač teretnjaka
- fasader
- elektrozavarivač
- kuvar
- pekar
- krojač
- konobar
- vozač autobusa
- dostavljač hrane


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija