• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

29.01.2024

14:34

Vaške haraju vrtićima, a neki od toga napravili biznis! Trebljenje parazita i gnjida u salonima košta do 6.000 dinara!

Shutterstock

Društvo

Vaške haraju vrtićima, a neki od toga napravili biznis! Trebljenje parazita i gnjida u salonima košta do 6.000 dinara!

Podeli vest

U vrtićima širom Srbije pojavile su se vaške! Roditelji su zabrinuti zbog sve više dece koja imaju problem sa ovim parazitima te masovno kupuju medicinske šampon, gumice za kosu koje bi trebalo da efikasno deluju, a lekari kažu da je jedini način zaštitite potpuna izolacija!

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da ovih parazita ima najviše u vrtićima jer su deca najviše u kontaktu, ali i u školama u nižim razredima.

- Mališani dok se igraju često naslone glavu uz glavu, prilikom spavanja legnu na tuđi jastuk, dok u školi menjaju kape. Sve su to načini kako lako mogu da se prenesu vaške i svake godine u ovo doba imamo povećan broj dece koja su izložena vaškama. Kada vaši dođu do glave u samom korenu dlake se infiltriraju i piju krv što izaziva svrab i nelagodnost kod domaćina. Moram napomenuti da ukoliko se neko dete češe po kosi ne znači odmah da ima vaške već to može biti zbog ekcema na glavi ili kape tokom zime. Vaši ostavljaju jaja koje produžavaju život vaškama koje znaju da budu problem prilikom tretiranja - objašnjava dr Milićević.

Nova usluga u frizerskim salonima

U Beogradu i Novom Sadu postoje i saloni koji su specijalizovani za problem sa vaškama i gnjidama koji se bave njihovim "profesionalnim uklanjanjem iz kose" iliti narodski rečeno "trebljenjem"

- Poslednjih nedelja imamo povećan broj dece i odraslih koji dolaze na tretman. Uglavnom to budu deca vrtićkog i ranog školskog uzrasta, a vaške sa dece pređu i na roditelje i ostale ukućane pa čak i na zaposlene koji rade u školama i vrtićima. Što se tiče naših tretmana oni iznose od 3.000 do 6.000 dinara u zavisnosti od dužine kose, a potrebno je ponoviti tretman posle sedam do deset dana. Imamo tretman kose standardni hemijsko-mehanički postupak sa sredstvom koje potamani žive vaške uz detaljno isčešljavanje kose.

Prema njegovim rečima, osim u vrtiću u ovo doba godine javljaju se i porodične epidemije.

- Roditelji, bake i deke od dece dobiju vaške i moraju da budu izolovani. Ranije se smatralo da osobe koje ne održavaju ličnu higijenu imaju vaške. Međutim, sada se zna da i deca koja imaju čistu kosu mogu da dobiju vaške jer one vole čistu sredinu - ističe pedijatar.

Foto: Masha Bandjur

 

Pedijatar naglašava i da se od ovih parazita teško štiti.

- Prevencije nema, jedino što se savetuje je da ukoliko se detetu dijagnostikuju vaške da bude izolovano kod kuće ili ako neko ima u kolektivu da ne ide, a preparat za prevenciju ne postoji.

Što se tiče lečenja dr Milićević kaže da postoji nekoliko preparata koji se koriste.

- Na prvom mestu je medicinski šampon protiv vaši kojim se pere kosa i koji je poprilično efikasan. Takođe tu su i gumice za kosu i one u sebi imaju sastojak koji sprečava da se paraziti namnože. Problem je što ove gumice kod dece koja imaju glatku kosu ne mogu da stoje. Inače nemaju veliki elfekat, ali svakako mogu da smanje broj parazita. Ranije su ljudi šišali decu kako bi se vaši izgubile, ali danas to roditelji manje rade jer će onda svi znati da se dete ošišalo na kratko jer ima vaške - kaže Milićević i dodaje da roditelji nikako ne smeju da koriste petrolej u protiv vašaka jer može da izazove ozbiljna oštećenja kože.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija