• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Infomer/Blic TV

31.01.2024

09:41

Alarmantni podaci! Srbi masovno na svoju ruku piju ove lekove

Freepik.com

Društvo

Alarmantni podaci! Srbi masovno na svoju ruku piju ove lekove

Podeli vest

Kada imamo glavobolju, bolove u leđima, zglobovima, često na svoju ruku posegnemo za analgeticima, pa tek onda posetimo lekara.

A da to nije tako samo u Srbiji potvrđuje i Štadin zdravstveni izveštaj za 2023. koji upozorava da više od polovine Evropljana pije lekove protiv bolova na svoju ruku, svaki peti uzima ih bar jednom nedeljno, a čak 7% poseže za njima svakodnevno. Zabrinjavajući nedostatak znanja o lekovima protiv bolova pokazali su stanovnici širom Evrope, a ako se uzme u obzir da 53% njih upravo analgetike pije bez konsultacije sa stručnjakom. u Srbiji 5% građana lekove protiv bolova uzima svakog dana, a 20% najmanje jednom nedeljno, uglavnom na svoju ruku.

- Od momenta kada su ukinuti recepti, odnosno lekovi na pozitivnoj listi za analgetike mi sve više viđamo i susrećemo se sa tim da naši pacijenti na svoju ruku uzimaju razne analgetike. Tu postoje i osobe koje su osetljive na uzimanje analgetika s tim da odmah dobiju i tegobe gastrointestinalnog trakta - kaže za "Blic" TV načelnica opšte medicine Doma zdravlja Palilula dr Snežana Despotović Kušljević.

Kako u Domu zdravlja ne bismo odlazili pri najmanjim zdravstvenim tegobama, a kako bismo izbegli rizik da sami donosimo zaključak koji lek je najbolje uzeti kao prvu pomoć, važnu ulogu imaju farmaceuti. - Treba pacijentima skrenuti pažnju, naravno, da lekovi protiv bolova ne idu sa drugim lekovima. Farmaceut je taj koji će im pomoći da donesu ispravnu odluku koja neće biti štetna. Zna se da sa lekovima protiv bolova kao što su "ibuprofen" koji dolazi u interakciju sa antikoagulansima, ako su pacijenti imali tromb ili infarkt onda treba biti posebno oprezan - smatra farmaceutkinja dr Nada Milovanović Ivančić. U Srbiji 65 odsto građana uzima lekove protiv glavobolje, 36 odsto zbog zubobolje, 28 odsto zbog bolova u leđima, dok nikada ne uzima analgetike 12 odsto Srba.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija