• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

01.02.2024

14:59

Stižu povišice za zaposlene u vrtićima: Vaspitačima i do 1.000 evra

Tanjug

Društvo

Stižu povišice za zaposlene u vrtićima: Vaspitačima i do 1.000 evra

Podeli vest

Plata vaspitača-početnika u beogradskim vrtićima sa završenim fakultetom, posle januarskog povećanja, iznosiće oko 100.000 dinara, dok će zaposleni sa 15 i više godina primati oko hiljadu evra.

Njihovim kolegama sa istim, sedmim stepenom stručne spreme, koji su tek zasnovali radni odnos u ostalim gradovima Srbije, zarada će biti 86.681 dinar.

Zaposleni u beogradskim predškolskim ustanovama imaće nešto veće plate, s obzirom na to da je njima odlukom Skupštine grada cena rada u septembru prošle godine povećana za 10 odsto, što uz prethodni rast za šest odsto znači da će na republičku osnovicu za plate u predškolskim ustanovama, Grad Beograd dodati još 16 odsto.

- Od 1. januara, kada je Vlada svima u javnom sektoru povećala osnovicu za 10 odsto, prvi put smo došli do toga da je osnovna plata master vaspitača sa koeficijentom 17,32 nešto više od 100.000 dinara - kažu u Samostalnom sindikatu predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

- Većina vaspitača zaposlenih u beogradskim predškolskim ustanovama ima master, jer su se s vremenom doškolovali. Za one koji se sada zapošljavaju, to je i jedan od uslov za primanje u radni odnos.

Prema podacima sindikata, početna plata vaspitača sa sedmim stepenom stručnosti koji su zaposleni u prestoničkim predškolskim ustanovama od 1. januara iznosi 100.602 dinara, sa šestim stepenom imaju 86.492 dinara, a medicinske sestre-vaspitači sa srednjom školom dobijaće 77.949 dinara. Spremačica zaposlena u nekom od beogradskih vrtića ima početnu platu 54.018 dinara, a njene koleginice u drugim gradovima 46.543 dinara. Kuvari koji spremaju obroke za mališane u Beogradu će primati 54.483, a u ostatku Srbije 46.943 dinara.

Grad Beograd je povećao i solidarnu pomoć za zaposlene u ovoj oblasti, tako da će umesto 25.000 dinara ona iznositi 40.000 dinara, koliko imaju i svi zaposleni u javnim komunalnim preduzećima.

U prestonici postoji 17 predškolskih ustanova sa više od 300 objekata. Državne vrtiće pohađa oko 60.000 mališana.

Prema poslednjim dostupnim podacima Sekretarijata za obrazovanje, u obdaništima u sektoru predškolskog obrazovanja ima oko 9.000 zaposlenih, od kojih su više od polovine vaspitači.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija