• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

02.02.2024

10:41

Krišom slikaju ljude afričkog porekla, pa ih ismevaju na društvenim mrežama: Nakon brojnih prijava reagovali nadležni!

Shutterstock, PngWing

Društvo

Krišom slikaju ljude afričkog porekla, pa ih ismevaju na društvenim mrežama: Nakon brojnih prijava reagovali nadležni!

Podeli vest

Na društvenim mrežama osvanuo je sraman profil pod nazivom "Crnac spotted Srbija", koji širi i promoviše razisam, govor mržnje, ksenofobiju i neovlašćeno deli i objavljuje fotografije i video-snimke ljudi afričkog porekla koji žive u našoj zemlji!

Oni su uslikani u gradskom prevozu, kupovini, kafiću, na ulici... "Isteraj čamuge napolje!", "Nindže u komšiluku", "Premijum crnja", "Ne bih ih pustio u autobus", samo su neki od zabrinjavajućih komentara ispod slika.

Čak su i opisi fotografija zastrašujući, a na jednoj na kojoj se vidi mladić koji čeka autobus piše "Čeka da sedne pozadi". Za jednog momka koji je nosio crni prsluk napisano je "Mečuje sa jaknom"

Na tom profilu objavljivano je čak i vreme i mesto gde su osobe uslikane, što je na neki način predstavljalo ugrožavanje bezbednosti.

U opisu stranice se prvobitno navodilo "Šaljite slike naših dobrih drugara i trenutnu lokaciju i vreme", potom je opis promenjen: "Šaljite nam slike naših dobrih drugara. Bomboklat. DM ako je vaša slika okačena da se ukloni".

Foto: Printskreen

 

U opisu se navodi i da je profil navodno satiričan, ali izraz "bomboklat" nije uklonjen. To je psovka koja se koristi na Jamajci, a izraz je inače označavao tkaninu koja se koristila kao toalet-papir bogataša koju su njihovi robovi Afrikanci morali da peru.

Iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija navode za Kurir da su putem platforme "Pametno i bezbedno" i "Čuvam te" dobili veliki broj prijava građana:

- Sporni profil je sa zvaničnog profila "Pametno i bezbedno" upozoren o posledicama vršenja digitalnog nasilja, ugrožavanja bezbednosti drugih lica i potpirivanja diskriminacije i govora mržnje. Insistirali smo da se profil ugasi, a na osnovu dostavljenog dokaznog materijala, formirali smo predmet i prosledili ga Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u Beogradu. Srbija je zemlja koja ne toleriše nasilje i diskriminaciju, a postojanje ovakvog profila može da izazove ozbiljne posledice po lica koja su meta zlostavljanja, stoga ovakvo ponašanje oštro osuđujemo - piše u saopštenju.

Foto: beta

 

Pritužba je stigla i na adresu poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković.

- Ne postoji mogućnost da se postupak vodi protiv N. N. lica, zbog čega ćemo se obratiti Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP da utvrdi identitet osobe ili osoba koje stoje iza ovog naloga. Zakonom je zabranjena diskriminaciju po bilo kom osnovu - rase, vere, nacionalne i etničke pripadnosti i po drugim osnovama, kao što je zabranjeno i delovanje usmereno na izazivanje nacionalne, rasne, verske i druge mržnje ili netrpeljivosti - navela je Jankovićeva.

Foto: Masha Bandjur

 

Prof. Zorica Mršević s Fakulteta za evropske pravno-političke studije osudila je postojanje ovog profila.

Mi nismo zemlja rasizma nikad bili. Bilo bi dobro otkriti ko stoji iza toga imenom i prezimenom. Svakako je zabrinjavajuće što takva stranica postoji i odgovorne za to treba kazniti - istakla je Mršević.

Profil je nakon brojnih prijava uklonjen, ali su administratori napravili i rezervni "Crnacspotted2". Međutim, i taj je "uništen".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija