• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.02.2024

08:57

Medved u Beogradu se nije uplašio svoje senke na Sretenje! Zna se šta to znači i kad nam stiže proleće

Tanjug, Pngwing

Društvo

Medved u Beogradu se nije uplašio svoje senke na Sretenje! Zna se šta to znači i kad nam stiže proleće

Podeli vest

Veruje se da na Sretenje mečka izlazi iz svoje pećine, a ukoliko se uplaši svoje senke vraća se nazad, što znači da će zima potrajati. Ipak, izgleda da je zimi došao kraj, s obzirom na to da su beogradski medvedi Miša i Uroš izašli napolje rano jutros, a tamo su još uvek.

Oba medveda izašla su napolje jutros oko 5 sati, a još uvek se nisu vratila u pećine. Naime, medvedi su čak i jeli napolju, slobodno se šećkali i uživali u jutarnjem suncu sa posetiocima.

Podsetimo, u Beogradu žive dva medveda, Uroš i Miša, i zato su svi građani oči uprli u njihovu kućicu u Beogradskom zoološkom vrtu.

Veruje se da će, ako je je sunce jako, ono pravo zimsko "zubato", mečka koja ugleda svoju senku pošto promoli iz jazbine brže-bolje i u strahu otići nazad. A to po verovanju znači - još šest hladnih nedelja. Ipak, ako joj se napolju dopadne i ona ostane ispred, očekuje nas topliji kraj zime.

- Možemo da vidimo da je jutros medved Uroš nevoljno provirio napolje iz pećine - uskoro mu se servira doručak, a medved Miša je malo stariji i nevoljniji - on kasnije izlazi - rekao je biolog Kristijan Ovari za Tanjug.

Foto: Printscreen tiktok

 

Na Sretenje se, prema tradiciji, susreću leto i zima i, kako se veruje, ako tog dana medved ugleda svoju senku, uplaši se, vrati u pećinu, ponovo zaspi i zima traje još šest nedelja. Ako, pak, ne vidi senku, zimi se bliži kraj.

- Medved se još uvek nije uplašio svoje senke, nije se vratio u jazbinu i to je znak da nam proleće dolazi. O tome svedoči i ovo fantastično vreme, a i meteorolozi kažu da neće biti još ozbiljnijih mrazeva, osim ako 'baba Marta' ne pokaže zube - rekao je Ovari.

Prema njegovim rečima, sada nije teško predvideti prognozu sa modernim tehnologijama, međutim, "medvedi koriste mnogo starije i mnogo sigurnije metode - oni osećaju kakvo vreme dolazi".

On kaže da je "mala tajna" da u zoološkom vrtu medvedi zapravo nikada ne spavaju zimski san, jer imaju stalnu dostupnost hrane i nisu prinuđeni da hiberniraju.

- Mi moramo svaki dan doći da nahranimo životinje. Pozivamo vas da i tokom praznika dođete u Beozoo vrt do 17 časova i 30 minuta - rekao je Ovari.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija