• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.02.2024

07:18

Ako medved danas uradi jednu stvar biće hladno još dugo! Narodno verovanje otkriva kada se završava zima

Printscreen tiktok

Društvo

Ako medved danas uradi jednu stvar biće hladno još dugo! Narodno verovanje otkriva kada se završava zima

Podeli vest

Na Sretenje je običaj da se prati ponašanje medveda koje predskazuje da li je kraj zime blizu ili će trajati još šest nedelja.

Na Sretenje se sreću i razdvajaju zima i leto. Od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže "Sretenje obretenje".

Ako je na Sretenje sunčan dan i medvedi izađu iz jazbine i uplaše se svoje senke, pa se vrate nazad, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja.

Ukoliko ostanu napolju, zimi je blizu kraj.

Običaj je i da se na Sretenje obavezno pale sveće jer se smatra da plamen ima skrivenu čarobnu moć i da će kuću štititi od grmljavine i drugih nesreća.

Ovoga dana devojke paze kakvog će muškarca prvo sresti. Veruje se da ako prvo sretne crnomanjastog, za takvog će se udati, a ako sretne plavog, onda za takvog.

Isto važi i ako sretne zdravog, bogatog, siromašnog ili bolesnog.

Danas u Beogradu su sve oči uprte u dva medveda - Uroša i Mišu, a kako se prenosi na društvenim mrežama, medved je izašao iz svoje jazbine i nije se vraćao u istu, tako da po ovom narodnom verovanju zimi se bliži kraj! 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija