• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K1

16.02.2024

18:37

Šta je špiritus kojim su se otrovala deca u diskoteci? Toksikolog otkriva kako je došlo do nemilog događaja

Shutterstock, Pexels, PngWing

Društvo

Šta je špiritus kojim su se otrovala deca u diskoteci? Toksikolog otkriva kako je došlo do nemilog događaja

Podeli vest

Nakon nedavnog nemilog događaja kada je čak 33 dece primljeno na VMA zbog trovanja alkoholom tokom žurke u beogradskom klubu "Siner", Više javno tužilaštvo u Beogradu formiralo je predmet radi utvrđivanja svih okolnosti ovog slučaja.

Sa VMA potvrđeno je da je u njihovoj krvi pronađen visok procenat etanola, čak 2,8 promila, poznatijeg kao "špiritus".

Šta je trovanje špiritusom i kakve posledice može da ostavi, objasnio je toksikolog dr Radomir Kovačević. Na početku je toksikolog dr Radomir Kovačević istakao da u našoj kulturi nema slavlja bez alkohola. Međutim, ovde je reč o posledicama trovanja alkoholom maloletne dece.

Šta je "špiriturs"?

Špiritus, poznat i kao žestoka alkoholna pića sa najvećom koncentracijom etanola.

Obično imaju sadržaj alkohola iznad 20%, što je znatno više od piva (5%) i vina (12%).

Špiritus predstavlja poseban rizik zbog visokog procenta alkohola proizvodi se destilacijom fermentisanih tečnosti, a može da se dobije i veštačkim putem.

Istakao je da "špiritus" za koji se tvrdi da su se deca otrovala, predstavlja isti onaj medicinski alkohol koje medicinske sestre koriste za potrebe previjanja i dezinfekcije rane. U pitanju je alkohol za spoljašnju upotrebu, a nikako unutrašnju.

Doktor dodaje da za unutrašnju upotrebu isključivo koriste alkoholna pića koja nastaju raznoraznim destilacijama i vrenjima voća. Mnogi su se pitali šta su to maloletnici popili, tačnije koliko jako alkoholno piće, da su sebe doveli u stadijum trovanja?

Doktor Kovačević se osvrnuo prvo na rakiju, među kojima je najjača, u narodu poznata kao "gromovača". Ona sadrži 55 promila alkohola. Žestoka pića, poput viskija znaju da sadrže i do 40 % alkohola. Dodaje da je svaki alkohol psihoaktivna supstanca i najveći problem je dostupnost i jeftina cena, u ovom slučaju špiritusa.

"To što je kod ove dece nađeno je do 2,8 %, dok je 0,2 % jedna čašica od 0,5 ml, to znači da su popili negde oko 14 čašica alkoholonog pića, volumne snage od negde do 45 stepeni. S obzirom da je u tim godinama organizam još uvek nerazvijen, to je veoma opasno", objasnio je dr Kovačić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ko je otrovao decu u Beogradu?  Dvanaestoro maloletnika završilo na VMA u teškom alkoholisanom stanju! (VIDEO)
Live TV

Ko je otrovao decu u Beogradu? Dvanaestoro maloletnika završilo na VMA u teškom alkoholisanom stanju! (VIDEO)

Dvanaestoro dece u teškom alkoholisanom stanju do čak 2,8 promila alkohola u krvi primljeno je na VMA. Prema izveštaju lekara reč je o maloletnim licima mlađim od 15 godina. Prema nezvaničnim informacijama, tinejdžeri su se "otrovali" špiritusom na žurci u jednom poznatom beogradskom klubu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio novinar "Informera", Milan Stojadinović i advokat Pavle Staničić.

16.02.2024

12:49

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija