• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

17.02.2024

15:16

Ako primetite ovo posle tuširanja, trk kod lekara: Četiri bezazlena simptoma mogu da znače da bolujete od opasne bolesti

Shutterstock/sfam_photo

Društvo

Ako primetite ovo posle tuširanja, trk kod lekara: Četiri bezazlena simptoma mogu da znače da bolujete od opasne bolesti

Podeli vest

Načelnica Dnevne bolnice Klinike za hematologiju KCS dr Danijela Leković izjavila je danas da konstitucioni simptomi, koji podrazumevaju tri simptoma ukazuju na hametološke malignitete, pojačano noćno znojenje, povišena telesna temperatura i gubitak telesne težine koji, kako je navela, nije praćen režimom ishrane, i koji iznosi 10 odsto od gubitka u telesnoj težini za šest meseci jesu simptomi koji mogu da budu prateći u svim malignitetima.

Pored ovih simptoma, Lekovićeva je za Tanjug rekla da postoje i manje specifični simptomi koji se mogu videti u sklopu hematoloških maligniteta, poput promene u cirkulaciji kada dolazi do trnjenja prstiju, glavobolje, nesvestice, kao i akvageni svrab koji se pojačava nakon kupanja.

"Svrab koji nema promene na koži gde dermatolog nije našao uzrok, ukoliko egzistira treba da ga pogleda nadležni lekar i da vidi da li ima uvećane limfne žlezde, kakva je krvna slika", navela je ona.

Kako je objasnila, bolest guste krvi ili policitemija vera je oboljenje koštane srži, gde koštana srž zbog mutacije koja se stiče tokom života profileriše veći broj crvenih krvnih zrnaca, a mogu biti prateća i uvećana bela krvna zrnca i leukociti, kao i uvećane krvne pločice, odnosno trombociti.

"Usporava se protok kroz krvne sudove i takvi pacijenti imaju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, odnosno tromboze. U kasnim fazama bolesti može da dođe i do suficijencije koštane srži kao posledice fibroze", dodala je ona.

Terapija

Lekovićeva kaže da da se prilikom terapije policitemije vere daje aspirin kako bi se sprečila agregacija trombocita i na taj način se smanjuje rizik od tromboze. Ukoliko je vrednost u gustini krvi veća od 0,45, doktorka naodi da se tada rade flebotomije, odnosno odvađuje se višak krvi kako bi se smanjila gustina krvi.

Prema njenim rečima, odvađivanjem dela krvnog volumena odlazi jedan deo gvožđa i postoji mogućnost da mlađi pacijenti lošije tolerišu taj nedostatak gvožđa.

"To jeste terapijski efekat, ali na taj način zbog nedostatka gvožđa, kako koštana srž više stvara, stvaraju se manji eritrociti koji ne bi stvarali rizik od tromboze. Neki ljudi loše tolerišu te flebotomije, mogu da imaju opadanje kose, glavobolje, nesvestice, neki čak prijavljuju gubitak libida", dodala je ona.

Preporuke

Lekovićeva kaže da je svetska preporuka hemtologa da se manja laboratorija analize krvi uradi dva puta godišnje, a kompletna biohemijska analiza jednom godišnje zato što rezultati mogu biti odraz stanja u organizmu, pogotovo ako su krvni elementi u višku a da je normalna sedimentacija i CRP.

"Ukoliko se oni ponavljaju i nakon mesec dana, svakako iziskuju pregled hematologa. Granične vrednosti su ako je dvostruko uvećan broj leukocita u odnosu na normalne vrednosti, da je hemoglobin kod žena viši od 160, kod muškaraca 165 grama po litru, i da je broj trombocita najmanje u dva merenja veći od 600", navela je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

U Beogradu preminule četiri bebe od velikog kašlja! Pedijatar objasnio prirodu, ali i način lečenja ove bolesti! (VIDEO)
Live TV

U Beogradu preminule četiri bebe od velikog kašlja! Pedijatar objasnio prirodu, ali i način lečenja ove bolesti! (VIDEO)

Četiri bebe preminule su od velikog kašlja u Institutu za majku i dete u Beogradu, izjavio je za RTS dr Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić". Sa druge strane, Epidemija malih boginja (morbila) preti Srbiji! Na ovu temu u "Info jutru" govorio je pedijatar, dr Saša Milićević.

01.02.2024

13:00

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija