• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

18.02.2024

09:19

Ne dam joj pare za frizuru i nokte, ni ja njemu za druge žene... Svaki drugi razvedeni roditelj  ne plaća alimentaciju

freepik

Društvo

Ne dam joj pare za frizuru i nokte, ni ja njemu za druge žene... Svaki drugi razvedeni roditelj ne plaća alimentaciju

Podeli vest

Više od 9.000 brakova u Srbiji tokom jedne godine završi se razvodom, a onda, kako pokazuju istraživanja, svaki drugi razvedeni roditelj za svoje dete ne plaća alimentaciju.

U najvećem broju radi se o očevima, jer starateljstvo nad decom uglavnom pripadne majci, pa tako plaćanje alimentacije sleduje ocu. Ali, izgleda da se očevi vrlo često umesto samo od žene.

Podaci RZS pokazuju da je tako 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, dok je broj razvedenih brakova bio 9.813. Odnos sklopljenih i razvedenih brakova 2011. godine, s druge strane, bio je 35.808 na spram 8.251.

Statistika praktično pokazuje da se prosečno godišnje u našoj zemlji razvede više od 9.000 brakova, od čega preko 5.000 brakova sa decom. Od tog broja oko 3.600 dece je dodeljeno majci.

Još porazniji podatak stiže nakon prošlogodišnjeg istraživanja koje je sprovelo Udruženje “Centar za mame” - svaki drugi razvedeni roditelj u Srbiji ne plaća alimentaciju, a polovina koja to čini, ne isplaćuje novac redovno.

Time se, praktično, u Srbiji masovno krši zakon, jer je neplaćanje alimentacije krivično delo koje se u zakonu pojavilo još 1951. godine kao “uskraćivanje alimentacije”, dok je Krivičnim zakonikom iz 2006. godine preimenovano je u “nedavanje izdržavanja”.

Zaprećene kazne kreću se od novčane do tri godine zatvora, ako je u pitanju teži oblik dela, odnosno, ako su zbog “nedavanja izdržavanja” nastupile teške posledice po dete: ako je zapalo u tešku materijalnu situaciju, ukoliko mu se pogoršalo zdravstveno stanje ili je moralo da napusti školovanje.

Ono što je osnovni problem kod ovog krivičnog dela jeste što roditelje koji ne plaćaju alimentaciju država ne goni po službenoj dužnosti, već bivši supružnici do novca za izdržavanje zajedničkog deteta moraju da dođu podnošenjem tužbe sudu.

A to košta i para i živaca i vremena! I oduzima dragocenu energiju onom drugom roditelju koji treba svu svoju životnu snagu, u već dovoljno teškim i iscrpljujućim trenucima posle razvoda i svim posledicama koje raspad porodice nosi, smogne snage za svakodnevnu rutinu oko dece i izvede ih na pravi životni put.

Alimentacija po definiciji podrazumeva pokrivanje troškova života deteta - hrane, odeće, školovanja i lečenja. Visina alimentacije se određuje u opsegu od 15 do 50 odsto primanja roditelja davaoca, a tako da se tim iznosom detetu obezbedi isti kvalitet života koji uživa i roditelj koji daje alimentaciju.

Vera Totić iz Udruženja samohranih roditelja ističe da nijednom pravom roditelju ne bi tebalo da padne na pamet da neplaćanjem izdržavanja svoje dete dovodi u takav položaj.

- Do juče su njih dvoje bili zajedno, zajedno to dete podizali, kupovali mu i pružali sve što treba, a sutra već tog deteta praktično “nema” zbog ovakvih monstruoznih izgovora. Sve više se dobijaju KEO rešenja o plaćanju u ratama. Ali, umesto da u rati bude propisani iznos alimentacije i deo duga, obično se izdaju rešenja da roditelji davaoci prvo na rate otplaćaju dug, čime se praktično neplaćena alimentacija uvećava i nastaje novi dug zbog kojeg su deca opet u manjku – objašnjava predsednica Udruženja samohranih roditelja.

Da je u Srbiji zbog neplaćanja izdržavanja ipak moguće završiti u zatvoru, pokazuju podaci RZS za 2021. godinu. Tada su 123 roditelja davaoca izdržavanja osuđena na zatvorske kazne.

Od toga broja, njih 86 osoba je završilo u kućnom pritvoru, a njih 101, pored zaostalih novčanih obaveza, moralo je da plati i kaznu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija