• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.02.2024

13:41

Kuca li nam na vrata baba Marta? Meteorolog otkriva kakvo vreme nas očekuje: Imaćemo novi rekord!

Shuterstock/Informer

Društvo

Kuca li nam na vrata baba Marta? Meteorolog otkriva kakvo vreme nas očekuje: Imaćemo novi rekord!

Podeli vest

Meteorolog Nedeljko Todorović, najavio je da narednih 10 dana ostajemo u toploj varijanti vremena, maksimalne temperature biće iznad proseka.

Nakon kratkoročnog zahlađenja, u petak nas ponovo čeka 20 stepeni, a prema najnovijoj prognozi meteorologa Nedeljka Todorovića ovakvih vremenskih oscilacija biće i tokom narednih godina.

- Ako uzmemo za Srbiju i Beograd, dosadašnju srednju mesečnu temperaturu, najtopliji februar je bio 1966. godine, a prosečna temperatura tada je bila 9,2 stepena. Dosadašnji deo februara, i ovo što čekamo do kraja, imaćemo novi rekord po srednjoj temperaturi. Posledica je to što je bilo malo mraza. Malo je bilo i snega ove godine i kada se sve sabere, a februar je ove godine bio topao, sa rekordnim srednjim temperaturnim vrednostima- kaže Todorović.

Dodaje i da se ljudski organizam navikava na velike razlike u temperaturi.

- Imate i dnevni raspon po 15, 20 stepeni, posebno u prolećnim danima. U martu i aprilu postoji i ta veća amplituda u razlici, ali organizam se navikava i na to, nema potrebe da brinu građani.Gledajući na svet, Srbija je ušuškana i nema toliko ekstremnih vremenskih događaja. Mi smo ove zime imali blagu varijantu zime, decembar je bio ekstremno topao sa natprosečnom temperaturom. Mislim da ćemo da dostignemo i neki rekord po temperaturi za celu zimu - rekao je Todorović za "Prva TV".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Objasnio je i da se snežni pokrivač na Kopaoniku ove godine uglavnom držao na oko 25 centimetara, a taman kad se očekivalo da se poveća, visoka temperatura je to prepolovila.

U martu toplo vreme

- Mučiće se postojeći sneg da se održi. Na Zlatiboru nema snega u delu gde su hoteli. Narednih 10 dana ostajemo u toploj varijanti vremena, maksimalne temperature biće iznad proseka. U Beogradu neće biti ni jutarnjeg mraza, biće po malo kiše. Februar je skroman po količini padavina. Najverovatnije je da će u martu da krene toplo vreme - kazao je meteorolog.

Foto: Tanja Andric

 

Prema njegovim prognozama, nema naznaka većih klimatskih promena.

- U narednim mesecima može da se desi neka epizoda kiša, ali niko živi ne zna to sa sigurnošću. Prethodne dve zime najviši snežni pokrivač bio je početkom aprila, što je zanimljivo. Ove promenljive epizodice su normalne, nema naznaka nekim većim klimatskim promenama- objasnio je meteorolog Todorović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija