• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic.rs

21.02.2024

18:18

Tužili smo dve klinike u Nišu, neka se dogovore ko je napravio propust! Marija dobila bebu posle 8 godina, u porodilištu se zagrcnula tokom dohrane i preminula

D.K

Društvo

Tužili smo dve klinike u Nišu, neka se dogovore ko je napravio propust! Marija dobila bebu posle 8 godina, u porodilištu se zagrcnula tokom dohrane i preminula

Podeli vest

Marija Perić, majka bebe koja je preminula u UKC Niš od teškog zapaljenja pluća nakon što se zagrcnula prilikom dohranjivanja, podnela je krivičnu prijavu protiv dve klinike Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu koje smatra odgovornim za smrt novorođenčeta.

Ona je potvrdila da je dobila obdukcioni nalaz u kojem je naveden uzrok usled čega je preminula beba. Nakon toga je angažovala advokata i preko njega podnela krivičnu prijavu.

U obdukcionom nalazu koji nam je dostavljen piše da je do bronhopneumonije došlo usled aspiracije stranog sadržaja u plućima. Do toga je došlo verovatno prilikom dohrane, nema šta drugo da bude. Podneli smo krivičnu prijavu protiv Ginekološko-akušerske klinike i Dečje interne klinike pa neka se oni dalje dogovore ko je napravio propust - kaže Marija Perić za "Blic".

Ona ističe da je dete rođeno zdravo u porodilištu u Nišu i da dan i po koliko je devojčica bila kod nje, nije bilo nikakvih problema.

- Dete je rođeno zdravo. Dok je bila kod mene sve je bilo u redu, a onda su je odneli na sunčanje zbog žutice i tamo su je dohranjivali kao i sve bebe. I prilikom dohrane se to desilo, da se zagrcnula. Oni kažu da su obratili pažnju, da su je aspirirali, da su čistili pluća. Sad, da li je prilikom dohrane otišlo u pluća ili su prilikom aspiracije ubacili to mleko u pluća, to ne znam. Ali u nalazu jasno piše kako je došlo do te bronhopneumonije, odnosno zapaljenja pluća – tako što je strani sadržaj dospeo u pluća - priča Marija.

Ona je rekla da se nada da će sud da utvrdi istinu kako je preminula beba jer je situacija jasna.

- Pitala sam privatno i jednog sudskog veštaka, i on mi je to potvrdio. U obdukcionom zapisniku piše jasno, ne treba da čovek bude medicinski obrazovan da bi shvatio - dodaje ona.

Foto: Shutterstock

 

Podsetimo, beba je preminula u UKC Niš 24.januara, pet dana nakon rođenja. Marija je ranije ispričala da je tokom trudnoće morala više da leži zbog skraćenog grlića materice, ali da nikakvih zdravstvenih tegoba nije imala te da je sa bebom bilo sve u redu nakon porođaja.

"Sve je bilo u redu do te dohrane"

Termin za porođaj je bio u februaru ali se nešto malo ranije porodila i na svet donela devojčicu koja je dobila ocenu 9. Ona je ispričala da se porodila 19. januara u pet minuta posle ponoći i da je sa detetom bilo sve u redu kada su joj ga doneli sutradan, posle 18 časova.

- Bebe donose dva puta dnevno majkama, ujutru i popodne. Verovatno je ujutru bilo rano pa su je doneli tek popodne. Bila je kod mene 28 sati i sve je bilo u redu. Onda su rekli da treba na fototerapiju da ide, malo je požutela. Apsolutno ništa nije ukazivalo da će se nešto desiti, niti je bilo drugih problema. Beba je bila apsolutno zdrava da bi posle 15 sati došli i rekli da se beba zagrcnula prilikom hranjenja, poplavela, da su je aspirirali i odatle sve kreće - ispričala je Marija ranije. Ona je navela da joj je rečeno da to što se beba zagrcnula nije strašno.

Dete čekali osam godina

Nemoguće je da dete bude tri dana u redu i onda - zagrcnula se. Pa je nisam hranila nego oni tamo. Oni znaju kako ih hrane i šta rade. Rečeno nam je da idemo na Dečju kliniku, biće tamo tri dana, biće sve u redu. Pričali su, idete posle kući, pa to se dešava, pa to nije ništa neobično. Međutim, posle kada sam se čula sa drugim ljudima i razgovarala o tome, saznala sam da to uopšte nije bezazlena situacija što su nju aspirirali. A meni su rekli kako to nije ništa strašno, tako da neko treba da da neko objašnjenje i da ako se utvrdi krivica i da odgovara. Ja nisam lekar, ne znam šta će oni da napišu u tom nalazu, ali ja mislim da je neko kriv za to što se desilo - ispričala je Marija.

Ona je za "Blic" ispričala i da su bebu čekali osam godina i da im je to bilo prvo dete.

Uprava istražuje slučaj

Iz Uprave UKC Niš "Blicu" je ranije rečeno da je formirana komisija koja će detaljno ispitati slučaj i izvestiti roditelje o nalazima.

- Uprava niškog Univerzitetskog kliničkog centra, odmah po dobijanju saznanja o navedenom događaju, zajedno sa nadležnim službama, formirala je Komisiju za unutrašnji stručni nadzor, koja će detaljno ispitati hronološki sled događaja i utvrditi sve činjenice, nakon čega će, naravno, o svemu tome porodica biti obaveštena - saopštio je UKC Niš.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija