• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.02.2024

07:02

Roditelji će ocenjivati nastavnike?! Evo šta sve donosi novi Pravilnik u škole

Shutterstock

Društvo

Roditelji će ocenjivati nastavnike?! Evo šta sve donosi novi Pravilnik u škole

Podeli vest

Škole širom Srbije dobile su novi Pravilnik za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama, kojim se, između ostalog, roditeljima omogućava da ocenjuju nastavnike, što je izazvalo burne reakcije i polemike u javnosti.

Tim povodom oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je zamolio Ministarstvo prosvete da još jednom razmisli o ovoj odluci.

- Znam da su u Ministarstvu prosvete, kada su spremali Zakon o obrazovanju, na tome radili stručni ljudi, ali kao predsednik, zamolio bih sve da još jednom razmisle o odluci da roditelji ocenjuju nastavnike. Nama su potrebni nastavnici potpuno slobodni, ti ljudi bolje od nas, svih drugih roditelja, znaju kako je potrebno da se radi sa decom. I ne mogu ni da zamislim situaciju u kojoj bih bolje od bilo kojeg učitelja, nastavnika, profesora znao kako neko od moje dece uči i kako se ponaša na času. I odakle bih imao pravo da ocenjujem nastavnika na bilo koji način? - rekao je Vučić.

Foto: REUTERS/Marko Djurica

 

Donošenje odluka

Nastavnici su ti u koje, kako je rekao Vučić, moramo imati najveće poverenje kada je u pitanju rad sa našom decom.

- Roditelji su tu da pomognu, a ne da odlučuju umesto nastavnika. Nije naš posao da razmazimo decu i da nam roditelji vode škole, već oni koje su za to plaćeni i kojima moramo da verujemo, a to su naši učitelji, nastavnici i profesori - naveo je Vučić.

Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS), kaže da je njihov stav o ovom pravilniku jasan.

- Mi smo već izneli svoj stav da deo Pravilnika o ocenjivanju u osnovnoj školi koji predviđa da je za podnošenje prijave protiv nastavnika potrebna saglasnost više od polovine roditelja jednog odeljenja treba da se stavi van snage. I do sada su roditelji imali priliku da se žale na rad pojedinih nastavnika. Pravilnik ne može da suspenduje zakon, a mi imamo zakone. Nama se ovim odlukama crta meta na čelo - ističe Kokot.

Foto: Shutterstock

 

Tišma: Roditelji nisu kompetentni

Dečiji psiholog Branka Tišma kaže da su roditelji previše zaštitnički nastrojeni prema deci jer ih štite i od obaveza i odgovornosti, a time sprečavaju normalan razvoj dece. Ona kaže da roditelji nisu stručni ni kompetentni da ocenjuju rad nastavnika i da to moraju raditi stručne službe.
- Roditelji imaju pravo na primedbe, ali sve treba da ostane na tom nivou. Oni ne mogu biti objektivni, jer iz dana u dan sve više postajemo zaštitnički nastrojeni prema deci i činimo im medveđu uslugu. Deca moraju da nauče da svako ponašanje nosi sa sobom određenu odgovornost, a odrastanje je sačinjeno od prihvatanja tih odgovornosti. Ako deci samo dajemo nagrade i obezbeđujemo im sve u trenutku, oni nikada neće naučiti da poštuju druge ljude i njihova prava. Da ne pričam o dugoročnim posledicama na njihov normalan razvoj, jer mi danas imamo decu koja se sa 12 ili 15 godina ponašaju kao predškolci koji ne znaju da kontrolišu svoje želje i emocije - kaže Tišma.
Ona ističe da su roditelji, nastavnici i deca deo neraskidivog sistema i da jedino zajedno mogu da stvore uslove za razvoj i obrazovanje.
- Treba učiti decu da stečena znanja primenjuju u životu, a to možemo postići samo uz postavljanje i poštovanje određenih granica i normi, kako kod kuće, tako i u školi - kaže Tišma.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović kaže da ovaj Pravilnik donosi novinu u smislu da, ako više od 50 odsto roditelji sumnja da neki nastavnik krši zakon u procesu svog rada, bilo da je u pitanju predavanje, ocenjivanje ili rad sa učenicima, ima pravo da obavesti školu i direktora o tome.

- Tada škola, stručno veće i direktor imaju potpunu autonomiju da odlučuju i ocenjuju da li je ta primedba roditelja osnovana ili ne. Zapravo, kolege tog nastavnika zajedno sa njim rade na popravljanju njegovih radnih sposobnosti i kompetencije kroz razne seminare i predavanja uz praćenje njegovog rada - kaže Đukić Dejanović i ističe da ovaj član pravilnika može da se menja ako većina smatra da nije adekvatan.

Foto: Zoran Sinko

 

"Hvala za trud"

Postoje primeri u kojima roditelji vrše pritisak na nastavnike kada je ocenjivanje u pitanju, ali postoje procedure na osnovu kojih treba da se reaguje protiv roditelja koji zloupotrebljavaju svoju roditeljsku poziciju.

- Mislim da nastavnici zaslužuju jedno veliko "hvala" za svoj trud, jer smatram da 95 odsto njih dobro i profesionalno rade svoj posao uz stalnu želju da se razvijaju i napreduju na profesionalnom i privatnom polju - ističe ministarka.

Novi pravilnik

U školama u Srbiji je od juče na snazi Pravilnik za prevenciju i sprečavanje nasilja. Kako je saopštilo resorno ministarstvo, izmene i dopune Pravilnika deo su aktivnosti kojima se jača vaspitna uloga škola i obrazovni sistem za sprečavanje nasilja i donete su radi usaglašavanja sa izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Pravilnikom je predviđeno formiranje timova za krizne situacije i suspenzija nasilnih učenika, vladanje će uticati na prosek od drugog razreda osnovne škole, a roditelji će moći da ocenjuju nastavnike i njihov rad. 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija