• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.02.2024

09:58

Porodilje koje su morale da održavaju trudnoću imaju istu naknadu zarade: Zahtev za obeštećenje mogu pdneti u roku od šest meseci

Shutterstock

Društvo

Porodilje koje su morale da održavaju trudnoću imaju istu naknadu zarade: Zahtev za obeštećenje mogu pdneti u roku od šest meseci

Podeli vest

Odlukom Ustavnog suda koja je stupila na snagu 14. februara značiti da će zaposlenim porodiljama prinuđenim da održavaju svoju trudnoću, odnosno otvore trudničko bolovanje, naknade zarada koju su primale tom prilikom ulaziti u obračun budućih naknada zarada, nakon što se porode.

Predsednica Udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura izjavila je da će odlukom Ustavnog suda koja je stupila na snagu 14. februara značiti da će zaposlenim porodiljama prinuđenim da održavaju svoju trudnoću, odnosno otvore trudničko bolovanje, naknade zarada koju su primale tom prilikom ulaziti u obračun budućih naknada zarada, nakon što se porode.

- Zakon o Ustavnom sudu u članu 61 im omogućava im , ukoliko smatraju da su obeštećene primenom delova neustavne odredbe ovog Zakona - rekla je Macura.

On je rekla da sve one žene koje imaju rešenje koje nije starije od 19. aprila 2019. godine imaju pravo na obeštećenje u roku od šest meseci, i dodala da se na sajtu Ministarstva o brigu o porodici i demografiju nalazi instrukcija koja je upućena jedinicama lokalne samouprave, u okviru koje se nalazi i forma zahteva koja može da se podnese.

- To bi u slučaju Beograda bio Gradske sekretarijat za socijalnu zaštitu, i po istom principu se mogu žene obratiti u jedinicama lokalne samouprave, gradskim ili opštinskim sekretarijatima koji se bave socijalnom zaštitom - navela je ona.

Foto: RINA

 

Prema njenim rečima, to bi u praksi značilo da one žene koje su imale manje od 18 meseci radnog staža pre nego što su otišle na trudničko bolovanje, bi mogle da podnesu ovaj zahtev.

- Ukoliko su žene imale tri, četiri, pet ili 10 godina radnog staža pre nego što su otišle na trudničko bolovanje, mislim da se njihova rešenja u finansijkom smislu neće značajno menjati i mislim da nije neophodno ni da pondnose zahteve. Suštinski pravi razliku samo kod onih žena koje su imale malo radnog staža, a koje su bile prinuđene da koriste trudničko bolovanje - objasnila je Macura.

Napomenula je da prethodna odluka Ustavnog suda koja se dogodila u međuvremenu od kada je ova odluka i Ustavnog suda stupila na snagu, ima refleksije na ovu odluku Ustavnog suda, pa neke žene koje su se porodile od 1. jula 2018. godine koje su prema prethodnoj odluci Ustavnog suda ostvarile pravo na obeštećenje, na osnovu tih rešenja koje su tada dobile, ukoliko ono takođe nije starije od 19. aprila 2019. godine, imaju pravo na obeštećenje i po novoj odluci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija