• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Porezi.rs

29.02.2024

09:32

Ovoliko iznosi godišnji porez na dohodak građana: Cifra nije mala, ali ima i olakšica

Insajder

Društvo

Ovoliko iznosi godišnji porez na dohodak građana: Cifra nije mala, ali ima i olakšica

Podeli vest

Neoporezivi iznos godišnjeg poreza na dohodak građana za 2023. godinu iznosi 4.269.564 dinara i odgovara visini trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici Srbiji u 2023. godini (1.423.188 x 3).

Obveznik godišnjeg poreza na dohodak građana ima pravo na lične odbitke, koji iznose:

- za poreskog obveznika - 40 procenata od prosečne godišnje zarade po zaposlenom, što iznosi 569.275 dinara,
- za izdržavanog člana porodice - 15 procenata od prosečne godišnje zarade po zaposlenom, po članu, što iznosi 213.478 dinara.

Dodatno umanjenje

Obveznicima godišnjeg poreza na dohodak građana koji na dan 31. decembra 2023. godine imaju manje od navršenih 40 godina života, godišnji zbir zarada, oporezivog prihoda od samostalne delatnosti i oporezivih prihoda od autorskog i srodnih prava i prava industrijske svojine, dodatno se umanjuje za iznos 4.269.564 dinara.

Ukoliko je poreski obveznik u 2023. godini ostvario oporezivi dohodak u iznosu:

- do 8.539.128 dinara - primenjuje se poreska stopa od 10 procenata,
- za inos viši od 8.539.128 dinara - primenjuje se poreska stopa od 10 procenata na iznos 8.539.128 dinara, a - više od togiznosa poreska stopa od 15 procenata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija