• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.03.2024

13:36

Mama i tata su me odveli na ispiranje: Deca nemilosrdno konzumiraju alkohol,  svi traže  stroge kazne, ali ih ovaj zakon sprečava!

Miroljub Mihailović

Društvo

Mama i tata su me odveli na ispiranje: Deca nemilosrdno konzumiraju alkohol, svi traže stroge kazne, ali ih ovaj zakon sprečava!

Podeli vest

Već sa trinaest godina svaki drugi maloletnik proba alkohol a gotovo polovina njih redovno pije bar jednom mesečno, podaci su Batuta. Prodaja žestokih pića maloletnicima je zabranjena zakonom, ali oni ipak nalaze put do alkohola.

Onima koji bi tog slova zakona trebalo da se pridržavaju, drugi propis zabranjuje da goste legitimišu.

Planirala je provod sa društvom uz bocu žestokog pića, ali nije slutila da se zabava može završiti kobno. Naša sagovornica, jutro je dočekala u bolnici.

- Otišli smo do prve trafike koja nam je bila tu blizu, i kupili smo vinjak i votku. Kad sam došla kući mama i tata su me videli i odveli me na ispiranje. Bilo mi je strašno, jer sam tamo bila najmlađa - kaže jedna petnaestogodišnjakinja.

To joj je bila i lekcija, kaže da nikada ne bi ponovila takvu grešku.

Foto: Miroljub Mihailović

 

 

Kažnjavanje na tržišnoj inspekciji

Prodavce koji zažmure pred godinama kupaca kažnjava Tržišna inspekcija. Da bi kaznu napisali – uslov je da prodavce uhvate na delu, što se, kažu, retko dešava.

- Ne možemo, na žalost, da postupamo kao prikriveni kupci u toj situaciji niti da zloupotrebljavamo maloletnika u inspekcijskom nadzoru, ali možemo da pratimo situaciju i ukoliko utvrdimo da je prodao kupcu za koga nije proverio da li je punoletan - preduzećemo mere, a to je izricanje novčane kazne na licu mesta“, objašnjava Mirjana Damjanović, načelnica Tržišne inspekcije.

Da bi mogli da reaguju, i turistički inspektori moraju da uhvate na delu one koji toče piće deci u klubovima.

- Ukoliko je utvrđeno da je ugostitelj služio alkohol maloletnom licu, inspektor je dužan da izrekne meru koja je predviđena Zakonom u iznosu od 50.000 za pravno lice, odgovorno 8.000, 30.000 za preduzetnika. Mi u prethodnom periodu nismo zatekli ugostitelja koji je prilikom redovne kontrole usluživao alkoholno piće - kaže Dunja Đenić iz Ministarstva turizma.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija