• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rts.rs

04.03.2024

11:48

Oni su naša budućnost! Viktor i Arsenije su na vrhu liste najboljih malih matematičara u Srbiji

Shutterstock

Društvo

Oni su naša budućnost! Viktor i Arsenije su na vrhu liste najboljih malih matematičara u Srbiji

Podeli vest

Najbolji mladi matematičari Srbije, učenici od 5. do 8. razreda, imali su "Matematički maraton". To je takmičenje na kojem se testira matematička preciznost, kroz izradu najdužeg niza tačnih rešenja. Pobedu su odneli Viktor Anđelović, Arsenije Nedić, Džon Stefanović i Mirko Dragić.

- Na Matematičkom maratonu, takmičenju za više razrede osnovne škole, merila se preciznost. Cilj je imati najduži niz tačno rešenih zadataka - kaže za RTS učenik sedmog razreda u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu Veljko Ćirović koji je pobedio u kategoriji sedmaka.

- To znači da ako jedan zadatak pogrešimo, možemo da izgubimo ceo taj niz i ne možemo ići dalje u nizu, zato što ćemo biti prekinuti i neće biti jednostavno- objašnjava Ćirović.

Učenik osmog razreda iz Zlota, kod Bora, Viktor Anđelović kaže da se takmičenje sastoji iz dva kruga, a da je finalni bio za nijansu teži. Ipak, bez problema je uspeo da tačno uradi svih 18 zadataka.

Učenici od petog do osmog razreda juče su zajedno rešavali ukupno 42 zadatka, što je asocijacija na 42 maratonska kilometra.

Pored Arsenija iz Beograda i Viktora iz Zlota, kod Bora, pobedu je na nivou petog razreda odneo Džon Stefanović iz Beograda, a među šestacima najbolji je bio Mirko Dragić iz Novih Banovaca.

Učenici kažu da su se za ovo takmičenje pripremali u školi, ali i da pored časova dodatne nastave prate časove Matematičke akademije.

Matematička akademija je udruženje matematičara, fizičara i informatičara, koje se bavi promocijom nauke, matematike, fizike, informatike, pružanjem pomoći talentima u njihovom napredovanju, kao i stručnim usavršavanjem nastavnika.

Profesor Matematičke akademije Veljko Ćirović ističe da imamo sjajnu decu i da je potrebno što više raditi sa njima, kako bi se iskoristio taj potencijal i kako bi u budućnosti i na međunarodnim takmičenjima ostvarivali dobre rezultate.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija