• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

05.03.2024

11:24

Vatra guta Svetu Goru, hitna evakuacija! Monasi se hrabro borili sa stihijom

printscreen instagram

Društvo

Vatra guta Svetu Goru, hitna evakuacija! Monasi se hrabro borili sa stihijom

Podeli vest

Vatrena buktinja je progutala deo manastira Kutlumuš koji pripada skitu Svetog Pantelejmona. Kako se navodi, požar koji je izbio u nedelju, progutao je jednu Svetu keliju Bogorodice Životvornog izvora.

Prve varnice unutar kompleksa manastira na Svetoj Gori buknule su u 9.40 i oglasila se uzbuna. Ubrzo je na teren izašlo pet vatrogasnih vozila sa 10 vatrogasaca. 

Na bezbedno je evakuisan jeromonah Teofilakt, koji se nalazio tu.

Vatra se brzo povećala i cilj je bio da se spreči da se proširi na susedne kelije, koje su bile veoma blizu i u kojima živi na desetine monaha. U borbi sa plamenom mnogi monasi iz susednih kelija koji su brzo pritekli u pomoć.

Kako pišu grčki mediji, zgrada kelije u sklopu manastira na Svetoj gori je skoro potpuno uništena.

Manastir se prvi put pominje 1169. godine. Gradio ga je vizantijski car Aleksije Komnin u KSII veku. Ime asocira na Turkmenistan i jednog od istoimenog potomaka vladara Kutlumuša I (umro 1063) iz maloazijske grane Turaka Seldžuka, koji je prihvatio hrišćanstvo. Kutlumuš je često tokom svoje istorije bio rušen i objavljen.

U drugoj polovini 14. veka do tada skromni manastir je doživeo procvat. U nekoliko spisa spominju se izdašni ktitori: srpski car Dušan, carica Jelena (monahinja Jelisaveta), despot Jovan Uglješa i njegov tast kesar Vojihna, Vuk Branković. Kasnije je u manastiru boravio arhimandrit Gerasim Zelić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Npress Media (@npress.gr)

Manastir se od 1988. godine, zajedno sa ostalih devetnaest svetogorskih manastira, nalazi na UNESKO listi svetske baštine u sklopu spomenika srednjeg veka ujedinjenih pod zaštićenom celinom Planina Atos.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Hilandar - oaza mira i neiscrpne energije! Ovde se monasi mole sedam sati dnevno za ceo svet! (VIDEO)
Live TV

Hilandar - oaza mira i neiscrpne energije! Ovde se monasi mole sedam sati dnevno za ceo svet! (VIDEO)

Hilandar predstavlja jedno od nazjnačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti. Kroz vekove, relativno zaštićen od napada i pljačkanja, u sigurnosti Svete Gore Atonske i njene autonomije, bio je pošteđen sudbine koja je zadesila skoro sve druge srpske manastire. O ovom svetom mestu u emisiji "Info jutro" govorili su Miodrag Jevtić, pukovnik i Saša Smolović, voditelj Informer TV.

25.02.2024

13:00

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija