• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.03.2024

11:49

Decenijama je živeo pod lažnim identitetom, "greota od Boga": Kad je kročio u manastir, ostao je paralisan surovom istinom - mohanija je bila crv sumnje (VIDEO)

Youtube printscreen/Otac Predrag Popović

Društvo

Decenijama je živeo pod lažnim identitetom, "greota od Boga": Kad je kročio u manastir, ostao je paralisan surovom istinom - mohanija je bila crv sumnje (VIDEO)

Podeli vest

Samir je godinama istraživao svoje poreklo, a preokret se desio kada je turistički otišao u manastir.

Rođen je kao Samir Pajazitović u Beogradu, od majke Selime i oca Mustafe, od malena učen islamskim običajima i vrednostima koje nije mogao da usvoji i prihvati kao nešto svoje iz nepoznatih razloga.

Potreba da istraži svoje poreklo, kako kaže, kako je rastao bila je sve jača. Nakon godina traganja i borbe prvenstveno sa samim sobom, osetio je istinsku sreću i da je tu gde priprada. Shvatio je da se bolje oseća u crkvi nego u džamiji, što ga je navelo da promeni veru i pređe u pravoslavlje.

Iako je u detinjstvu porodica Lazara Pajazitovića izbegavala raspravu o poreklu iz nekog nepoznatog razloga, njegova unutrašnja potreba da istraži svoje korene postajala je sve snažnija kako je odrastao. 

Nazvao je svoju potragu "borbom", koja je prvo bila unutrašnja borba sa samim sobom, a zatim i sa svetom koji ga okružuje. Tokom traganja za svojim poreklom, nekoliko puta je osećao želju da odustane, ali kada je konačno otkrio svoje poreklo od loze Mrnjavčevića, to ga je dodatno ohrabrilo da nastavi sa svojom misijom.

Lazar koji trenutno živi na relaciji Srbija-Grčka, jer se prošle godine preselio na Krf, objasnio je kako je sve počelo, pise Stilkurir.rs

 -  Od rođenja sam bio musliman. Međutim, vremenom sam shvatio da me više privlači crkva i manastir nego džamija, jer u džamije nisam ni ulazio. To je sve trajalo do pre nekih 15-ak godina, dok nisam sa prijateljima otišao u jedan manastir. Tu smo svi dali imena za čitanje za zdravlje tokom liturgije. Ja sam, naravno, rekao da sam Samir. Tada je mati manastira pročitala moje ime i pitala ko je to. Javio sam se, a ona mi je rekla da nisam pravoslavne vere, ali da nije problem, jer je sigurna da ću kroz koju godinu promeniti veru - priseća se on.

Foto: Manastir Tumane

 

 

 - Već na početku puta bilo je prepreka, jer informacija je bilo malo. Veoma sam želeo da saznam što više, da objasnim sebi zašto sam drugačiji, a u isto vreme, plašio sam se onog što mogu saznati o sebi i svojima. Posle mnogo neuspeha i nekoliko odustajanja od potrage, sreća mi se osmehnula. U novinama je izašao članak o poreklu nekih poznatih ljudi iz Bosne i Hrvatske, i među njima je bio i Ejup Ganić, dedin brat. U tom članku se navodi da je on poreklom Mrnjavčević. Pročitavši to, dobio sam novi podstrek da nastavim sa već davno započetim traganjem -  objasnio je Lazar za Jutjub kanal "Otac Predrag Popović".

Krstio je i svoju decu

- Pre 10 godina sam vratio svoju veru i ispravio nepravdu koja se desila mojoj porodici, veru koja je uzeta poturčavanjem ostatka Mrnjavčevića", kaže Lazar za Jutjub kanal "Otac Predrag Popović", koji tvrdi da će svoje potomke takođe vaspitavati u skladu sa pravoslavljem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17