• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.03.2024

21:16

KBF: Fokus Vlade Srbije je na biotehnologiji i veštačkoj inteligenciji

Tanjug

Društvo

KBF: Fokus Vlade Srbije je na biotehnologiji i veštačkoj inteligenciji

Podeli vest

Fokus Vlade Srbije prethodnih godina bio je na veštačkoj inteligenciji i biotehnologiji, rečeno je danas na Specijalnom događaju u okviru Kopaonik biznis foruma pod nazivom: "Forum naprednih tehnologija: Inovacioni ekosistemi i pametna specijalizacija kao faktori regionalne konkurentnosti".

Na panelu je ocenjeno da velike korporacije ne mogu bez sistema inovacija.

Direktor tima za specijalne projekte u kabinetu predsednice Vlade Stefan Badža rekao je da prioritet Vlade da se razvija region Jugoistočne Srbije, pre svega u digitalnoj industriji.

- Sa dobrim kompanijama i fakultetima u Nišu možemo da uradimo još više. Fokus nam je prethodnih godina na veštačkoj intelifenciji i biotehnologiji. Nastavljen je značan rast IKT usluga, uprkos krizi. Imamo 10 hiljada zaposlenih u IKT sektoru. Ulažemo u oblasti koje se zasnivanju na znanju i korišćenju modernih tehnologija - rekao je Badža.

Dodao je da je jako bitno fokusirate resurse u različitim oblastima.

- Na primer, BIO4 kampus u Beogradu će se fokusirati na tehnologije. Tako i u Nišu, gde postoji inovacioni distrikt, moramo da vidimo na koje će se oblasti on fokusirati. Pokušavamo da razvijamu oblast autonomne vožnje, nadamo se da ćemo u Nišu imati poligon za njihovo testiranje - istakao je on.

Direktor Centra za digitalnu transformaciju u okviru Privredne komore Srbije Predrag Nikolić smatra da je edukacija prioritet kada je digitalna transformacija u pitanju.

- Imamo svu neophodnu infrastrukturu. Dosta toga je urađeno, ostaje edukacija. Takođe je neophodna saradnja nauke i privrede - istakao je Nikolić.

Vladimir Radovanović iz Ministarstva nauke ističe da trenutno u Srbiji postojo oko 750 startap kompanija.

- Počeli smo izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Kruševcu, brzo će biti i u Čačku. Imamo 23 regionalno inovativna startap centra. U većini gradova u Srbiji koji nemaju fakultete, mladima je omogućeno da se razvijaju kroz te centre - kaže Radovanović.

Profesor sa Ekonomskog fakulteta u Nišu Boban Stojanović ocenjuje da pozitivno što imamo Strategiju pametne specijalizacije, ali ističe da je neophodno unaprediti regionalni razvoj.

- Jugu i istoku Srbije treba posvetiti mnogo više pažnje. Pozitivno je što imamo Strategiju pametne specijalizacije, što govorimo o pametnim regionima. Međutim, nemamo stratešku politiku regionalnog razvoja. Dve trećine BDP-a su u Beogradu i Novom Sadu. Moramo da radimo na osmišljavanju politike regionalnog razvoja - zaključio je Stojanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija