• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

07.03.2024

10:12

Deca moraju da prime obe doze MMR vakcine pre upisa u školu! Ovo je odgovor na sedam najčešćih pitanja o imunizaciji koja muče roditelje

Shutterstock

Društvo

Deca moraju da prime obe doze MMR vakcine pre upisa u školu! Ovo je odgovor na sedam najčešćih pitanja o imunizaciji koja muče roditelje

Podeli vest

Sva deca pre upisa u prvi razred osnovne škole moraju da prime obe doze MMR vakcine, podsećaju pedijatri!

Roditelje predškolaca ovih dana muči dilema da li budući školarci pre predaje dokumenta za upis u školu moraju da imaju MMR cepivo, da li mogu da odlože tu vakcinaciju, odnono revakcinu, i koja bi uloga mogla biti privatnog lekara. Upis u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila i trajaće do 31. maja.

Međutim, već sada u vajber grupama se vodi rasprava o obaveznim vakcinama iako po pravilniku deca pre polaska u prvi razred, a sa napunjenih šest godina, moraju da prime vakcine protiv: difterije, tetanusa, velikog kašlja i poliomijelitisa, a pre upisa u prvi razred i MMR vakcina.

Na sedam pitanja koja muče roditelje, a koje daje pedijatar dr Jelena Mitrović, načelnica Doma zdravlja Čukarica.

Sedam pitanja, sedam odgovora

Može li privatni lekar da da vakcinu i potvrdu?

Da li deca moraju primiti MMR vakcinu pre podnošenja dokumenata za upis u 1. razred?

- Da, odnosno deca moraju da budu kompletno vakcinisana pre polaska u prvi razred.

Koje vakcine treba još da prime pored MMR?

- Obavezna vakcinacija pre škole podrazumeva i revakcinu "tetraksima" koje sarži komponente koje štite od tetanusa, velikog kašlja, difterije i dečje paralize.

Može li vakcinacija biti odložena za decu koja nemaju zdravstvene probleme, pod kojim uslovima i na koliko?

- Što se tiče odlaganja vakcinacije ono se vrši samo ukoliko dete ima neku medicinsku indikaciju za odlaganjem ili kontraindikaciju za primanjem vakcine. Ukoliko nema vakcinacija se ne može odložiti.

Pri dostavljaju potvrde školama o vakcinaciji - je li lekar dužan da navede sve vakcine koje su date, odnosno koje nisu?

- Kada upisujemo decu u školu moramo da napišemo da li je dete vakcinisano, delimično vakcinisano ili nevakcinisano, a onda škola sa tim radi šta je u njihovim ingerencijama, a mi ukoliko roditelj odbija da se dete vakciniše obraćamo se sanitarnom inspektoru.

Privatni lekar može da izda bilo kakvo opravdanje o odlaganju vakcinacije?

- Privatni lekar može da da svoje mišljenje o odlaganju vakcinacije, ali mora biti subspecijalista neke grane za neku određenu bolest koju dete eventualno ima. Na osnovu tog izveštaja šalje se dete komisiji za utvrđivanje kontraindikacija za davanje vakcina.

Da li privatni lekar može da da vakcinu i potvrdu o vakcinaciji?

- Samo izabrani lekari u domu zdravlja daju potvrdu za upis u školu. Dete može i privatno primiti vakcinu, ali dokaz o tome mora doneti izabranom pedijatru.

Postoji li mogućnost da dođe do zloupotrebe i koji su mehanizmi da se proveri da li je privatnik zaista dao vakcinu, jer što bi neko vodio dete kod privatnika kad je u DZ besplatna?

- Mora da ima izveštaj tog pedijatra sa zalepljenim serijskim brojem date vakcine. Kod privatnog lekara obično idu roditelji koji imaju privatna osiguranja, ali su to retki slučajevi, jer većina dovodi decu u domove zdravlja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija