• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Južne Vesti

07.03.2024

11:11

Milionska odšteta zbog greške lekara u Prokuplju: Došao zbog potkožne izrasline, otpušten bez šake

Informer/shutterstock

Društvo

Milionska odšteta zbog greške lekara u Prokuplju: Došao zbog potkožne izrasline, otpušten bez šake

Podeli vest

Zbog potkožne izrasline koju mu je lekar uklonio bez provere nalaza, nakon čega su, usled komplikacija pacijentu kasnije odstranjeni prsti i cela desna šaka, pravosnažnom presudom Višeg suda, Opšta bolnica je u obavezi da mu isplati 3,4 miliona dinara odštete sa zateznom kamatom, kao i da se pacijentu do njegove 65. godine isplaćuje mesečna naknada od 22.497 dinara počev od 1. jula 2019, ali i da Bolnica za sudske troškove plati 607.704 dinara.

Pacijent G. Đ. koji se, kako piše u presudi Višeg suda u Prokuplju, početkom 2017. godine javio prokupačkoj Bolnici zbog potkožne izrasline, pregledan je i u njegov medicinski karton je upisana dijagnoza, a posle nekoliko dana ponovo se javlja na pregled, gde je konstatovano da je stanje bolje i da je kontrolu potrebno obaviti po potrebi.

Uradio operaciju bez ikakvih prethodnih analiza

Marta 2017. lekar je obavio drugu punkciju hidroma, nakon čega se pacijent ponovo javio sredinom oktobra iste godine, kada je lekar u ambulanti bez ikakvih laboratorijskih nalaza, ultra-zvuka ili snimaka obavio operativni zahvat radi uklanjanja hidroma. Pored toga, pacijent od lekara nije obavešten o davanju pristanka na predloženu intervenciju ni pismeno, ni usmeno, a nisu mu predočene ni moguće posledice i rizici intervencije - kaže se između ostalog u presudi Višeg suda.

Gangrena, pa ostaje bez šake

Istog dana nakon operativnog zahvata u Prokuplju dolazi do komplikacija i otoka na desnoj ruci pacijenta, zbog čega je kasnije prebačen na dalje lečenje na Institut za radiologiju UKC Niš, a zatim i u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije i Specijalnu bolnicu za hiperbaričnu medicinu u Beogradu, a nakon više operativnih zahvata zbog gangrene, otpušten je sa lečenja sa uklonjenim prstima desne šake i cele šake.

Sud je konstatovao da lekar prokupačke Bolnice nije postupio po odredbama Zakona o pravima pacijenta koji propisuje da zbog stručne greške lekara pacijent ima pravo na naknadu štete.

Koji su propusti

U nalazu i mišljenju veštaka stoji da u postupanju UKC Niš i Kliničkog centra Srbije u Beogradu ne postoje bilo kakvi propusti, dok kod Opšte bolnice postoje propusti koji se ogledaju u nesačinjavanju operativne liste i nevršenju patohistološkog pregleda materijala - kaže se u presudi.

Veštačenjem je, nakon svih problema koje je imao pacijent G. Đ, utvrđen stepen invaliditeta 35 odsto, zbog čega je 2019. godine dobio invalidsku penziju od 16.314 dinara, a razliku do plate od 38.812 dinara koju je primao u firmi gde je bio zaposlen do medicinske intervencije, isplaćivaće mesečno prokupačka Bolnica do njegove 65. godine.

Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv doktora

U prokupačkom Osnovnom tužilaštvu saznajemo da je protiv ortopeda prokupačke Bolnice advokat pacijenta G. Đ. 2018. godine podneo krivičnu prijavu koja je, nakon utvrđivanja svih okolnosti, 2020. godine odbačena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija