• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.03.2024

10:01

Na koji način su žene u Srbiji zaštićene od diskriminacije? Ko im garantuje ravnopravnu zaradu?

Shutterstock

Društvo

Na koji način su žene u Srbiji zaštićene od diskriminacije? Ko im garantuje ravnopravnu zaradu?

Podeli vest

Osim Zakona o radu, ovo pitanje takođe reguliše i Zakon o zabrani diskriminacije.

Povodom praznika Dana žena razmišljali smo o rodnoj ravnopravnosti, o tome šta je do sada učinjeno da se žene izjednače sa muškarcima posebno na radnom mestu. Na ovu temu govorila je advokatica Sonja Pekić iz advokatske kancelarije Pekić, koja nam je prenela kako je diskriminacija, kako rodna tako i bilo koja druga, regulisana zakonom.

-  Zakon o radu propisuje zabranu diskriminacije, te u članu 18 navodi da je zabranjena, kako neposredna, tako i posredna diskriminacija zaposlenih, s obzirom na pol, ili neko drugo lično svojstvo - prenosi advokatica za Telegraf Biznis.

Pojašnjava da Zakon propisuje da se zaposlenima garantuje jednaka zarada za isti rad ili rad iste vrednosti koji ostvaruju kod poslodavca.

- Pod radom jednake vrednosti podrazumeva se rad za koji se zahteva isti stepen stručne spreme, odnosno obrazovanja, znanja i sposobnosti, u kome je ostvaren jednak radni doprinos uz jednaku odgovornost. Odluka poslodavca ili sporazum sa zaposlenim koji nisu u skladu sa ovim, su ništavni, te zaposleni ima pravo na naknadu štete - dodaje advokatica za Telegraf.rs

U Rešenju iz 2020. godine, Vrhovni sud je naveo da svim zaposlenima na istom radnom mestu, koji kod istog poslodavca obavljaju isti posao, je zagarantovana jednaka zarada, poručuje advokat za Telegraf te pojašnja šta to podrazumeva.

Foto: Shutterstock

 

 

- Jednaku osnovnu zaradu, pa poslodavac ni opštim aktom, ni pojedinačnom odlukom ili ugovorom sa zaposlenim, zaradu zaposlenog ne može regulisati na drugačiji način. Takođe, u Presudi Apelacionog suda u Beogradu iz 2013. godine, istaknuto je da odredbe ugovora o radu kojima je poslodavac sa nekim od zaposlenih ugovorio isplatu zarade niže od zarade koju isplaćuje ostalim zaposlenima za isti rad ništave su kao diskriminatorske, a zaposleni koji su na taj način diskriminisani imaju pravo na zaradu koju su radom iste vrednosti kod istog poslodavca ostvarili nediskriminisani zaposleni.

Takodje, osim Zakona o radu, ovo pitanje takođe reguliše i Zakon o zabrani diskriminacije, koji propisuje da je zabranjena diskriminacija u oblasti rada, odnosno narušavanje jednakih mogućnosti za uživanje pod jednakim uslovima svih prava u oblasti rada, kao što su pravo na jednaku naknadu za rad jednake vrednosti.

- Svako ko je povređen diskriminatorskim postupanjem ima pravo da podnese tužbu sudu i da traži da se utvrdi da je tuženi diskriminatorski postupao prema njemu, kao i naknadu nematerijalne štete - zaključuje advokatica Pekić.

U jeku pokreta za građanska prava početkom šezdesetih godina XX veka, predsednik Džon F. Kenedi je 1963.godine potpisao Akt o jednakoj plati kao amandman na Zakon o pravednim radnim standardima. Ovaj zakon nalaže jednaku platu za jednak rad zabranjujući poslodavcima da muškarcima i ženama isplaćuju različite plate ili naknade za obavljanje poslova koji zahtevaju iste veštine i odgovornosti. Predlog zakona bio je među prvim zakonima u američkoj istoriji čiji je cilj bio da se smanji rodna diskriminacija na radnom mestu, piše Telegraf.rs

Foto: Shuterstock

 

 

Jednaka plata za jednak rad jedno je od temeljnih načela EU sadržanih u članu 157. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (TFUE). Zemlje članice EU moraju da eliminišu diskriminaciju na osnovu pola u svim aspektima i uslovima nagrađivanja za isti rad ili rad jednake vrednosti.

Evropska komisija je pokrenula temeljitu procenu postojećeg okvira o jednakoj plati za jednak rad ili rad jednake vrednosti objavljenog u martu 2020. godine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija