• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

10.03.2024

10:28

Veliko interesovanje za putovanja u vreme vaskršnjih i prvomajskih praznika! Jedan grad je preko noći postao top destinacija za porodični odmor!

Shutterstock

Društvo

Veliko interesovanje za putovanja u vreme vaskršnjih i prvomajskih praznika! Jedan grad je preko noći postao top destinacija za porodični odmor!

Podeli vest

Ove godine vaskršnji i prvomajski praznici biće odlična prilika za kraći porodični odmor u inostranstvu ili zemlji, a interesovanje putnika je u odnosu na prošlu godinu povećano za čak 40 odsto!

U prazničnom i školskom kalendaru za 2024. godinu u Srbiji slobodni dani se beleže već od 29. aprila, kada počinje prolećni raspust za osnovne i srednje škole, i on traje do 6. maja, do kada su i neradni Vaskršnji dani. Međutim, računajući i dane vikenda pre početka raspusta, đaci neće ići u školu već od subote 27. aprila, a kako se u klupe se vraćaju u utorak, 7. maja, to znači da će imati punih 10 dana odmora.

Najtraženiji Lisabon, ali i Istanbul, Barselona i Valensija

Turističke agencije su u bogatoj ponudi za predstojeće praznike izdvojile za svakoga ponešto, a prema rečima Milana Lainovića iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta) u Srbiji, glavni grad Portugalije je na prvom mestu po potražnji.

Najveća potražnja je za Lisabonom pošto je to nešto novo u ponudi, odnosno postoji sada redovna avionska linija. Definitivno je to grad koji se izdvaja i zauzima prvo mesto po broju interesovanja i rezervacija. Građani su takođe jako zainteresovani za Istanbul, Valensiju, Barselonu i sve druge gradove za koje imamo redovne linije kojima mogu direktno da putuju do željene destinacije - kaže Milan Lainović 

Foto: adobe stock

 

Napominje da su izuzetno aktuelni i traženi i evropski gradovi i metropole koji spadaju u tradicionalnu ponudu, a to su avionom Budimpešta, Prag, Beč i Pariz, a kada je prevoz autobusom organizovan izdvajaju se Istanbul, Ohrid, Budimpešta, Beč i Prag.

- Za pomenute gradove dosta aranžmana je već prodato i teško može da se nađe još mesta za pojedine. Interesovanje je 40 odsto veće u odnosu na prošlu godinu, a to je isto pokazatelj i za leto, jer i za letovanja postoji veliki broj ponuda i ogromno je interesovanje - kaže Lainović.

Egzotične destinacije i naši gradovi

Kada su u pitanju egzotične destinacije napominje da su one tokom čitave godine aktuelne bez obzira na praznične dane u našoj zemlji kada mnogi građani kreću put mini odmora. Tu spadaju Dubai, Doha, Tajland, Bali i druge. Kada je Srbija u pitanju – svi gradovi su sada i interesantni i aktuelni.

- Ove godine su u našoj zemlji posebno zanimljivi i aktuelni gradovi, jer su u celoj Srbiji turističke organizacije uradile jednu jako dobru stvar i pripremile su gradove za dolazak putnika i gostiju. Putnicima su naši gradovi bliži i putovanje u zemlji im je jeftinije. Obično se radi o ponudi sa dve do tri noći. Dobar pokazatelj tome je što je veliki broj stranaca došao u Srbiju i dolaze stalno. Što se putnika iz Srbije tiče evidentno je da je taj broj znatno veći ove godine i veliki broj je već rezervisao svoja putovanja, ne samo za praznike, već i za leto i jesen  kaže Milan Lainović.

Koliko košta putovanje u Lisabon?

Jedna od punuda za Lisabon avionom, s polaskom 4. maja, četiri dana tri noći je 689 evra, ali po specijalnoj ceni je za 30 evra jeftinija, 658 evra. Aranžman obuhvata avio prevoz na relaciji Beograd–Lisabon–Beograd, panoramsko razgledanje grada, aerodromsku taksu od 65 evra koja je podložna promeni, transfer aerodrom – hotel – aerodrom, smeštaj u hotelu sa tri zvezdice, noćenja sa doručkom i usluge vodiča.

Foto: Pixabay

 

U cenu nisu uračunati fakultativni programi, međunarodno zdravstveno osiguranje koje je za osobe do 18 godina 751 dinara, od 19 do 70 godina 1.275 dinara i od 71 do 86 godina 2.560 dinara, boravišna taksa koja je 2 evra po osobi i noći, i plaća se na recepciji.

Cene fakultativnih izleta i programa su od 20 do 70 evra, a ponuda je raznovrsna, od razgledanja znamenitosti i atrakcija, pešačke ture do večeri fado muzike.

Na sajtovima pojedinih turističkih agencija navodi se da su aranžmani za Lisabon za predstojeće praznike već rasprodati.

Prestonica Turske avionom i autobusom

Istanbul avionom, četiri dana tri noći, od 1. do 4. maja je po specijalnoj ceni 439 evra koja važi za maksimalno četiri osobe po polasku, dok je redovna cena 469 evra. Deca do 12 godina u pratnji dve odrasle osobe imaju popust 20 evra u dvokrevetnoj sobi, treća odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi ima popust 10 evra. Popusti se ostvaruju na upit, dok je doplata za jednokrevetnu sobu u hotelu sa tri zvezdice 90 evra, a u hotel četiri zvezdice 110 evra.

Foto: Shuterstock

 

U cenu nisu uračunati izleti, međunarodno zdravstveno osiguranje i doplata za taksu za gorivo avionske kompanije. Taksa je 10 evra, ali je cena podložna promeni i plaća se u agenciji.

Paket aranžman za Istanbul autobusom, šest dana s polaskom 1. maja je od 159 evra po specijalnoj ceni do 195 evra. Cena zavisi od kvaliteta smeštaja, a u ponudi su hoteli sa tri i četiri zvezdice i u cenu je uračunat i doručak.

Barselona na popustu

U terminu od 30. aprila do 3. maja, agencije nude putovanje u Barselonu za 659 evra, što je cena s popustom od 30 evra, međutim uz mnoge ponude se ističe obavevštanje da je ostalo još samo nekoliko mesta. Paket aranžman avionom obuhvata smeštaj tri noći u hotelu sa tri zvezdice i četiri dana boravka u glavnom gradu Katalonije u Španiji.

Deca od 2 do 12 godina u pratnji dve odrasle osobe imaju 20 evra popusta, treća odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi ima popust 10 evra, dok je doplata za jednokrevetnu 195 evra i 185 evra u zavisnosti od kvaliteta usluga u hotelu.

Foto: Printscreen You Tube The Luxury Travel Expert

 

Autobusom u Beč, Budimpeštu, Prag i Temišvar

Autobusom Temišvar, dva dana, jedno noćenje sa doručkom je s popustom 69 evra sa polaskom 3. maja, dok je tri dana dve noći 99 evra. Temišvar naši ljudi inače vole da posećuju, a sada interesovanja za ovaj gradić ponovo raste jer u ponudi ima i zatvoreni akvapark, nova atrakcija koja sve više privali građane Srbije da vode dolaze. Osim toga, do tamo vam treba svega dva i po sata.

Prag šest dana tri noći je već od 149 evra. U cenu je uračunat smeštaj u hotelu sa doručkom, prevoz autobusom i usluge turističkog vodiča.

Beč pet dana s polaskom 1. maja je od 179 evra za o

Foto: pexels.com

 

dređeni broj prijavljenih putnika, redovna cena je 229 evra. Agencije za ovu destinaciju imaju raznovrsnu ponudu i u odnosu na kvalitet smeštaja i drugih usluga cena je viša ili niža.

Uskrs u Budimpešti, sa polaskom iz Kraljeva i Beograda je 129 evra, iz Niša i transferom do Kraljeva je 149 evra. Predviđena su dva noćenja u hotelu sa tri zvezdice i doručkom na bazi švedskog stola.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija