• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

10.04.2024

10:20

Precizna prognoza za 1. maj i Vaskrs: Posle afričkog stiže nam azorski anticiklon i donosi nam zahlađenje, evo gde će biti snega

Shutterstock

Društvo

Precizna prognoza za 1. maj i Vaskrs: Posle afričkog stiže nam azorski anticiklon i donosi nam zahlađenje, evo gde će biti snega

Podeli vest

Posle ovih letnjih temperatura, od 16. aprila sledi obrt - drastičan pad temperature i period kiša i pljuskova, na planinama je čak moguć i sneg.

Kakvo nas vreme čeke dalje tokom proleća i da li se već sada može pouzdano reći kakvo će biti vreme za prvomajske i uskršnje praznike? Meteorolog Ivan Ristić za Blic kaže da će posle pogoršanja vremena koje počinje sledeće nedelje uslediti period prosečnih temperatura za april i za praznike očekuje porast dnevnih temepratura.

Prema sadašnjim izlgedima, kraj aprila i sam početak maja, kao i dani oko Vaskrsa biće u znaku letnje temperature odo oko 25 stepeni i naviše. Posle afričkog talasa sledi veći pad temperature.

- Ove nedelje se završava vladavina afričkog anticiklona, koji je zadnja dva meseca doneo prvo prolećne, a zatim letnje temperature i sušu u našem regionu, i počinje period azorskog anticiklona. Po periferiji azorskog anticiklona premeštaće se talasi vlažnog, svežeg atlanskog vazduha koji će povremeno uticati na vreme u našoj zemlji i regionu. Afrički anticiklon više neće dominirati kao što je bilo zadnja dva meseca, sada njegovu poziciju preuzima azorski anticiklon – kaže Ivan Ristić.

Foto: Shutterstock

 

 

Prema njegovim rečima, narednih dana biće uglavnom sunčano i toplo, a zatim u utorak 16. aprila dolazi do jačeg zahlađenja koje će oboriti trenutne julske temperature, od 25 do 30 i više stepeni, na martovske temperature, koje su između 10 i 15 stepeni. Ristić očekuje posle toga postepeno vraćanje temperature vazduha na normalne aprilske vrednosti koje su 15-20 stepeni.

 Zahlađenje koje nam stiže od utorka 16. aprila bi moglo da potraje do kraja te nedelje. Temperature će biti između 10 i 15 stepeni, a već sledeće nedelje temperature će se vratiti na normalne za april, 15-20 stepeni, ali će i dalje biti uslova za prolazna naoblačenja sa kišom. Za kraj aprila i praznike, očekuje se porast temperatura. Idemo na prosečne majske temperature, između 20 -25 stepeni, ponovo će biti relativno toplo. Ali, pošto je maj najkišovitiji mesec ima uslova da povremeno bude kiše, lokalnih pljuskova sa grmljavinom – kaže Ivan Ristić.

Foto: N. Đ.

 

 

Ističe da se sa slabljenjem afričkog anticiklona završava period sušnog vremena i kreće period koji će biti malo kišniji. Ne očekuju se ogromne količine padavina, ali će padavina koje su neophodne za poljoprivredu svakako biti.

- Azorski anticiklon može da potraje skoro mesec dana, ali će se u maju sigurno opet vratiti letnje temperature. Oko 10, 15. maja očekuje nas ponovo jače otopljenje. Ove godine proleće neće biti kao prošlogodišnje. Imaćemo 2024. mnogo više sunca i biće toplije. Od kraja juna idu i toplotni talasi. Trenutno je najvažnije da se oko Evrope totalno menja cirkulacija, da slabi afrički, a na tron dolazi azorski anticiklon. Za azorski anticiklon je karakteristično da bude i toplo, ali dolaze i prolaze naoblačenja svaka tri, četiri, pet dana i donose kišu – kaže Ivan Ristić.

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija