• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.03.2024

17:54

Pred upis prvaka u školu: Pomoćnik ministra prosvete savetuje šta treba, a šta ne treba raditi

Shutterstock

Društvo

Pred upis prvaka u školu: Pomoćnik ministra prosvete savetuje šta treba, a šta ne treba raditi

Podeli vest

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić poručio je roditeljima povodom početka upisa u osnovne škole 1. aprila, da se testiranjem budućih đaka dobija realna slika.

Kako je istakao Pašić, roditelji ne treba da vrše pritisak na decu zbog svojih očekivanja.

Pašić je ocenio da je početak upisa u osnovnu školu prvi krucijalni korak u obrazovanju za koji nisu potrebne nikakve dodatne pripreme budućeg đaka prvaka.
 - Iako postoje neki koraci koji se obavljaju pre upisa 1. aprila, školski stručni saradnici počinju da procenjuju spremnost budućih đaka prvaka za polazak u školu -  rekao je Pašić.

Naglasio je da proveru spremnosti da li su deca intelektualno, socijalno i emocionalno spremna u školama proveravaju psiholozi, pedagozi koji su prošli posebnu obuku.
"Naši stručni saradnici u školama, pedagozi i psiholozi, koji su prošli obuku za proveru spremnosti dece za polazak u školu uz standardne testove koji već postoje godinama unazad donose odluku, odnosno mišljenje i razgovaraju i sa roditeljima. Tog dana je veoma važno da nema pritiska roditelja na decu, ili bilo kakvog straha, ili da kažemo da će biti prelako, već je to jedna realna slika", rekao je Pašić.

 

Foto: Shutterstock

 

Preporučuje da roditelji sa svojom decom prošetaju do škole koju žele da upišu, da pogledaju učionicu i razgovaraju sa sadašnjim učenicima. Svake godine, dodaje Pašić, i roditelji razgovaraju sa pedagozima i psiholozima.
 
"Jedan ugao je kako roditelji vide dete, jedan je kako vide naši stručni saradnici. Ključna poruka za roditelje je da budu iskreni, jer u tih pola sata, 45 minuta te informacije koje stručni saradnici dobiju kroz razgovor sa njima značajni su kasnije za formiranje odeljenja, jer se ide na to da odeljenja budu ujednačena", rekao je Pašić i istakao da bez obzira na rezultate testa za prvaka polovina drugog razreda je vreme kada se ipak svi "stižu".
 
Naglasio je da se 25. marta otvara specijalna telefonska linija za sve one roditelje koji imaju dodatna pitanja. Podsetio je i da u Srbiji već četvrtu godinu godinu postoji usluga e-zakazivanje, koja se u nekim zemljama EU tek sada uvodi.

"Roditelji mogu uz par klikova da reše odlaske na sedam različitih mesta, ne moraju da spremaju nikakvu dokumentaciju. Nakon toga ona biraju termin u školi i ono što je značajno, ukoliko su do 1. februara podneli zahtev da ne zakazuju ponovo već sačekaju odgovor do 30. aprila", rekao je Pašić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija