• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.03.2024

07:00

Majka iz pakla davala ćerki sedative dok je ležala u bolnici! U krvi pronađena smrtonosna doza - Horor u Beogradu

Shutterstock

Društvo

Majka iz pakla davala ćerki sedative dok je ležala u bolnici! U krvi pronađena smrtonosna doza - Horor u Beogradu

Podeli vest

Majka iz pakla, M.R. (43) od 29. februara do 8.marta 2024. godine je davala velike doze sedativa maloletnoj ćerki, dok se u njenoj pratnji nalazila na bolničkom lečenju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i dete "dr Vukan Čupić." Ona je bez znanja i saglasnosti lekara, različite vrste sedativa rastvarala u sokove koje je davala ćerki da pije!?

- Kod maloletne devojčice u krvi se ustavnovila potencijalno smrtonosna doza sedativa, što je utvrđeno toksikološkom analizom krvi- naveli su u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu.

Zbog toga je tužilaštvo predložilo da Treći osnovni sud u Beogradu osumnjičenoj majci M.R. za krivično delo "nasilje u porodici" odredi pritvor u trajanju od 30 dana, te je sud doneo rešenje kojim joj je pritvor i određen.

Upravnik Pedijatrijske klinike Instituta "dr Vukan Čupić",  Vladislav Vukomanović je za Informer potvrdio da je do ovog nemilog slučaja došlo u ovoj ustanovi i naveo da je postupak o utvrđivanju svih linjenica u toku, te da će u narednim danima biti poznato više detalja.

Pedijatar dr Saša Milićević za naš list ističe da sedativi mogu da naprave velike probleme u telu deteta, ukoliko se koriste bez saveta lekara. Kako objašnjava, njihovo dejstvo može biti pogubno, zbog čega postoje jasno definisane indikacije u kojim slučajevima se oni koriste u terapiji kod dece.

- Verovatno je ta majka drobila sedative u sok koje je dete pilo. Davanje sedativa bez lekarskog recepta je nepojmljivo! Budući da je dete bilo na lečenju sigurno mu je prepisana neka terapija, a meštanje sedativa sa ostalim lekovima dodatno može da zakomplikuje opše stanje pacijenta - navodi dr Milićević.

Foto: Tanja Andric

 

Kako ističe, deca koja bez medicinskog razloga popiju neki od sedativa vrlo brzo upadaju u teška stanja.

- Dolazi do pospanosti, poremećaja svesti, poremećaja disanja, što odmah uzrokuje i poremećajem rada srca. Ovakvi medikamenti se koriste isključivo po savetu lekara. Deca imaju drugačiji metabolizam u odnosu na odrasle zbog čega treba biti vrlo oprezan kada se pripisuju ovakvi lekovi. Oni se u lečenju dece koriste vrlo kratko i u vrlo malim dozama. Upravo je doza ta koja pravi razliku između leka i otrova - navodi naš sagovornik.

Slični slučajevi

* U Kovinu je mlada majaka (21) uhapšena sredinom prošle godine, zbog sumnje da je svojoj šestomesečnoj bebi dala lek za smirenje. Ona je svom šestomesečnom detetu dala antipsihotik, lek "onzapin" posle čega je devojčica hospitalizovana u Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić". Sve je razotkrio otac bebe, koji je, primetivši čudno ponašanje, odveo bebu kod lekara. Majka je uhapšena.
* U junu 2015. godine majka M.D. (29) je davala sedative svom jednoipomesečnom sinu. Dečak je u teškom stanju primljen na Pedijatrijsku kliniku Kliničkog centra Kragujevac, nakon čega je završio na aparatima za veštačko disanje. Analizom urina, u bebinom organizmu je utvrđeno prisustvo "metadona" i "bensedina". To su lekovi koje su ona i njen suprug dobijali u okviru terapije odvikavanja od droge, koju su oboje dugo uživali.
* Dadilja I. C. (51) iz Beograda uhapšena je pre dve godine zbog sumnje da je danima trovala bensedinima petomesečnog dečaka kojeg je čuvala. Monstrum dadilja je otkrivena kada su roditelji primetili da je beba nekoliko dana bukvalno komirana, mlitava i da slabo jede. U krvi bebe nađene su ogromne količine bensedina, a dadilja je uhapšena.

Zatvor do 10 godina

Advokat Gvozden Grgur za Informer navodi da se M.R. na teret stavlja krivično delo Nasilje u porodici iz čl. 194 st. 3 Krivičnog zakonika za koje je zaprećena kazna od dve do 10 godina zatvora. On objašnjava da će se u toku istrage otrkiti da li je majka imala nameru da naudi svom detetu ili ne.

- Ako se u toku istrage dokaže da je majka imala nameru da liši života svoje dete može joj se suditi i za teško ubistvo u pokušaju. U ovom trenutku je upitan umišljaj osumnjičene, odnosno da li je imala nameru da dete liši života ili je nešto drugo u pitanju. Siguran sam da će se u toki istrage doći do svih odgovora - navodi Grgur.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija