• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

13.03.2024

06:45

Više od 10.000 proizvoda uskoro izvozimo bez carina! Evo kada stupa na snagu trgovinski sporazum sa Kinom

Shuterstock

Društvo

Više od 10.000 proizvoda uskoro izvozimo bez carina! Evo kada stupa na snagu trgovinski sporazum sa Kinom

Podeli vest

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom mogao bi da počne da se primenjuje u narednih nekoliko meseci, izjavio je za Informer ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović. Ovime se otvaraju vrata za bescarinski izvoz za oko 10.000 srpskih proizvoda, dok će kod nas sa tog tržišta dolaziti 2.000 proizvoda manje.

Ukidanjem carina naši prehrambeni proizvodi postaju konkurenti na veoma zahtevnom kineskom tržištu, a našim proizvođačima otvara se ogromno tržište za izvoz žitarica, ulja, smrznutog mesa, ali i domaćih vina i meda.

- Sporazum o slobodnoj trgovini je ratifikovan u Narodnoj skupštini Srbije, ostaje još da se ratifikuje u nadležnom telu NR Kine. Uvereni smo da to može da se desi u narednih nekoliko meseci. Ovo je dodatni impuls unapređenju bilateralne trgovinske saradnje. Srpskim izvoznim proizvodima otvara se mogućnost za povlašćen pristup kineskom tržištu, ali će ovaj sporazum doprineti i privlačenju novih investicija u srpsku privredu - ističe Momirović za Informer.

Velika šansa

Kako dodaje, sa ovim sporazumom roba koja je proizvedena u Srbiji biće značajno jeftinija u odnosu na ostale evropske proizvode.

- Naglašavam, određeni proizvodi će zauvek biti zaštićeni, a takvih je 10 odsto u strukturi cele naše privrede, ali preostalih 90 odsto proizvoda, počev od ove godine, pa u narednih pet godina, biće oslobođeno carine. Podsećam, sporazum obuhvata 10.412 srpskih tarifnih pozicija, odnosno proizvoda i 8.930 sa kineske strane. Sporazum će otvoriti ogromno tržište za poljoprivredne proizvode, poput kvalitetnog srpskog vina. Istovremeno, sve više kineskih poslovnih delegacija, kao i običnih ljudi, dolaziće u Srbiju radi saradnje između kompanija i razmene kadrova, otvarajući nova vrata za razvoj Srbije - izjavio je za naš list ministar trgovine.

Foto: Masha Bandjur

 

Činjenice

* izvoz naše robe u Kinu povećan je 15 puta u poslednjih pet godina
* od januara do oktobra 2021. obim robne razmene iznosio je 3,59 milijardi evra, od čega je izvoz iz Srbije bio 653,63 miliona evra, a uvoz iz Kine 2,937 milijarde evra.
* tokom 2021. godine zarađeno je 377 miliona dolara, prvenstveno od prodaje bakra, koji u ukupnom izvozu učestvuje više od 70 odsto
* izvoz poljoprivrednih proizvoda beleži rast iz godine u godinu, pa je 2021. godine na kineskom tržištu prodato robe u vrednosti od 12,5 miliona dolara

Sa ovim se slažu i poljoprivredni stručnjaci, koji ističu da je ovo velika šansa za naše proizvođače.
Agroekonomista Milan Prostran istakao je ranije da su carinske olakšice najvažniji deo ovog sporazuma.

- Svim potencijalnim proizvođačima koji budu pronašli put da izvoze robu u Kinu biće najvažnije to što će se iznos carine svesti na neki minimum. Takođe, imaće brojne povoljnosti kada je izvoz robe na kinesko tržište u pitanju, ali i regulisane sanitarne uslove. S druge strane, kada sporazum stupi na snagu, kineska roba koja se uvozi u Srbiju trebalo bi da bude jeftinija zbog nižih carina - objasnio je Prostran.

Kako je dodao, najveći potencijal za izvoz vidi u skupoj semenskoj robi, hibridima pšenice, suncokreta i da upravo takva roba ima najbolju šansu za uspešan plasman na kinesko tržište.

- Ovo posebno treba imati na umu ako znamo da svake godine proizvedemo viškove takve robe koji se broje u tonama - naveo je Prostran.

Izvoz

Voće: sveže jabuke, breskve višnje, šljive, lubenice
Prerađevine: konzervisani mesni proizvodi, kobasice, konzervisano povrće, džemovi, kiseli krastavci, kukuruz šećerac, svinjska mast
Meso: zamrznuto svinjsko meso, šaran, pastrmka
Seme: raž, ječam, ovas, suncokret, uljana repica
Piće: pivo, mineralna voda, prirodna voda
Ostalo: Suvo grožđe, sveže i sušeno bilje za industrijske svrhe, goveđa koža, ruže

Ukidanje carina u narednih pet godina
Povrće: krompir, paradajz, crni i beli luk, kupus, krastavci, kornišoni, sveže i konzervirane pečurke
Voće: kruške i grožđe
Vino: penušava vina, vina u pakovanju do dva litra, voćna vina, ostala ostala fermentisana pića
Industrijski proizvodi: kablovi za automobile, auto-gume, viljuškari, toplotne pumpe
Ostalo: žvakaće gume, mešavine voćnih sokova, kečap, vafli, oblande

Foto: Shutterstock

 

Dolazak investitora

Takođe smatra da bi sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom doveo još veći broj stranih investitora u našu zemlju.

- Za Srbiju je veoma značajan novac koji stiže iz Kine. Oni su važni investicioni i strateški partneri koji ovde uveliko gradi puteve. Potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sigurno bi donelo dodatni broj kineskih ulagača, ali i njihovih građana, koji bi svakako trošili svoj novac u našoj državi - zaključuje Prostran.

Po stupanju sporazuma na snagu Kinezi će nam bez carina izvoziti žive životinje, palmino ulje, pirinač, šitaki pečurke, kelj, špargle, plavi patlidžan, kokosov orah, banane, ananas i avokado.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija