• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

13.03.2024

09:44

Klima u Srbiji više nije ista, uništava organizam! Alarmantna upozorenja kardiologa

Shutterstock

Društvo

Klima u Srbiji više nije ista, uništava organizam! Alarmantna upozorenja kardiologa

Podeli vest

Poslednjih godina svedoci smo naglih, neretko i burnih meteoroloških izazova, a sve kao posledica klimatskih promena.

Kako se naš organizam najvišim delom sastoji od vode, tako je i on veoma usko povezan sa tim vremenskim, pa i klimatskim oscilcijama, a što u organizmu živih bića dovodi do raznih promena, pa i nastanka bolesti.

Kardiolog profesor dr Predrag Mitrović izjavio je da se klima poslednjih godina promenila i da će u budućnosti u delovima Srbije klima biti nalik stepskoj.

On objašnjava da poseban problem mogu biti velike temperatrurne razlike, pa tako jednog dana da bude dva stepena, već sledećeg 18 stepeni, a takva razlika može biti i više nego nepovoljna po ljudski organizam.

Spoljni vazdušni pritisak deluje na naš organizam i drži naše telo u tonusu. Mi će ćemo se kao i životinje i druga živa bića navići na te promene, ali biće potrebno vreme za to. Promene su došle naglo, mi više nemamo proleća i jeseni i ono što je najbitnije da temperaturu unutrašnje i spoljne sredine menjamo lagano, kako naš organizam ne bi pretrpeo veći šok. Stariji sugrađani i penzioneri to već znaju, ali mnogi mlađi ne i onda prilikom nagle promene sredine u vrelim letnjim ili hladnim zimskim danima svoj organizam naglo izlažu stresu, što dovodi do pojave angine pekteoris i do pogoršanja nekih hroničnih bolesti - kaže profesor Mitrović u emisiji "Zdravo sa Ivanom".

Šta je stepska klima?

Kada je reč o Srbiji, varijanta stepske klime preovladava u severoistočnom delu zemlje, naročito u Banatu, a pre svega u onom delu zemlje koji gravitira ka Rumuniji. Najviše je izražena u delovima Deliblatske peščare, na severu i istoku Banata i na istoku Timočke i Negotinske Krajine. Ovaj deo zemlje ujedno se odlikuje naglim promenama vremena, i ogromnom temperaturnom razlikom kako u jednom danu, tako i između toplih leta i hladnih zima, dok su prelazna godišnja doba veoma slabo izražen




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Svetski poznati kardiolozi dolaze na Institut "Dedinje"
Društvo

Svetski poznati kardiolozi dolaze na Institut "Dedinje"

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" prof. dr Milovan Bojić, održaće danas sastanak sa grupom svetski poznatih kardiologa među kojima će biti, između ostalih, prof. dr Niraž Varma i dr Ivan Čakulev iz Кlivlend klinike – Ohajo.

27.05.2023

09:35

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15