• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G. Stefanović

16.03.2024

07:00

Sve više mladih upisuje vojne škole! Do kraja marta traje konkurs za školovanje budućih vojnika

Masha Bandjur

Društvo

Sve više mladih upisuje vojne škole! Do kraja marta traje konkurs za školovanje budućih vojnika

Podeli vest

Đaci nakon završene srednje škole mogu da se zaposle u Vojsci Srbije ili Ministarstvu odbrane. Najbolji nastavljaju školovanje na Vojnoj akademiji.

Sve više osmaka želi da nastavi školovanje na nekoj od vojnih škola. Poslednjih godina interesovanje budućih srednjoškolaca za upis u Srednju stručnu vojnu školu i Vojnu gimnaziju je sve veće, što pokazuje i ovogodišnji konkurs za upis, koji traje do 31. marta.

Ljubav prema vojsci

Kapetan prve klase Stevan Stamenković, starešina u Srednjoj stručnoj vojnoj školi "1.300 kaplara" kaže da je njihova škola stručnog i tehničkog usmerenja i da na kraju četvorogodišnjeg obrazovanja učenici bivaju promovisani u podoficire, odnosno vodnike.

- Ideja škole je da đaci nakon srednje škole krenu da rade jer im je obezbeđen posao u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane. Naravno, najbolji imaju mogućnost da konkurišu i da nastave školovanje na Vojnoj akademiji, gde se nakon četiri godine unapređuju u čin potporučnika - kaže Stamenković i dodaje da se učenici školuju na pet smerova, i to Vazduhoplovno-tehnički smer, Jedinice za elektronska dejstva, Telekomunikacije i informatika, Vazdušno osmatranje i javljanje i Artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva.

Foto: Anamarija Banđur

 

Jedna od učenica drugog razreda Srednje stručne vojne škole Kristina Portić iz Kragujevca kaže da je oduvek volela uniforme.

- Upisala sam smer Jedinice za elektronska dejstva i želja mi je da postanem dobar obaveštajac. Za vojnu školu sam saznala preko drugara koji je odlučio da upiše vojnu školu u Beogradu. Odlučila sam da se i ja oprobam. Trebalo je da prođem lekarski pregled, psihološku i fizičku proveru kao i proveru znanja iz matematike i fizike. Najteži deo bio je prilagođavanje na nove uslove života i novu sredinu, jer je to bio prvi put da se odvajamo od roditelja na duži period. Savetujem budućim srednjoškolcima da, ako vole vojsku, dođu, jer je najbitnija ta ljubav prema pozivu - kaže Kristina.

Budući akademci

Sa majorom Desimirom Milićevićem iz Vojne gimnazije razgovarali smo o kriterijumima za upis ove srednje vojne škole koja važi za prestižnu kako u zemlji, tako i šire.

- Vojna gimnazija je srednjoškolska vojna ustanova koja priprema, motiviše, obrazuje i vaspitava učenike za nastavak školovanja na Vojnoj akademiji. Školovanje u Vojnoj gimnaziji realizuje se u skladu sa nastavnim planom i programom gimnazija opšteg smera u Srbiji, pored toga nastavni plan i program Vojne gimnazije sadrži i specifične vojne sadržaje. Pre dve godine smo formirali vazduhoplovni smer na kom se učenici pripremaju za nastavak školovanja na studijskom programu Vojno vazduhoplovstvo na Vojnoj akademiji, to su budući piloti Vojske Srbije. Ove školske 2024/25. godine raspisali smo konkurs za prijem 80 učenika na opšti smer i 20 učenika na vazduhoplovni smer - kaže major Milićević.

Foto: Anamarija Banđur

 

Učenik treće godine Vojne gimnazije Nikola Vlaisavljević iz Novog Sada kaže da je tokom školovanja imao mnogo lepih trenutaka.

- Jedno od nezaboravnih iskustava jeste skijanje na Kopaoniku, kao i kondicioni marš na Deliblatskoj peščari. Tu je i orijentiring koji je vrlo zanimljiv, a za one koji vole borilačke veštine tu je džudo, i ja ga treniram. Želeo bih novim učenicima da poručim da se dobro pripreme, naoružaju strpljenjem i da će se, ako ovo stvarno žele, na kraju sav trud isplatiti - kaže Nikola i dodaje da mu je želja da postane pilot.

Otvorena vrata

Kako kaže major Desimir Milićević, prijemni ispit za upis u Vojnu gimnaziju sastoji se od provere fizičke sposobnosti i provere znanja iz matematike i srpskog jezika, a kriterijumi za upis su jednaki za kandidate muškog i ženskog pola.

- Svake subote od 10 do 13 časova u toku trajanja konkursa za upis u Vojnu gimnaziju, koji je otvoren do 31. marta, roditelji i kandidati mogu da dođu u internat Vojne gimnazije i da se lično upoznaju sa uslovima školovanja, nastavnim i smeštajnim kapacitetima i svim ostalim pogodnostima koje imaju naši učenici - napomenuo je Milićević.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija