• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.03.2024

09:52

Ovo su velike brojke za našu nauku! U 455 projekata angažovano 2.813 naučnika

Shutterstock

Društvo

Ovo su velike brojke za našu nauku! U 455 projekata angažovano 2.813 naučnika

Podeli vest

Vršilac dužnosti direktora Fonda za nauku Srbije Milica Đurić Jovičić izjavila je danas da taj fond trenutno upravlja sa 455 projekata osnovnih i primenjenih istraživanja u Srbiji na kojima je angažovano 2.813 naučnika.

Ona je za list Politika kazala da je od osnivanja 2019. iz republičkog budžeta, fondova EU i uz podršku Svetske banke obezbeđeno 81,7 miliona evra za 11 programa

-  Ovo su velike brojke. I odgovornost je velika, baš kao i cilj kome smo posvećeni- rekla je Đurić Jovičić.

Objašnjava da su programi fonda osmišljeni da podržavaju izvrsnost u naučnom radu, konkurentnost u međunarodnim okvirima i rezultate koji će imati uticaj na društvo u celini.

Ona navodi da su prilikom pripreme zakona o osnivanju fonda analizirana pravna akta drugih zemaja ali da ništa nije moglo da se u celini primeni, jer je Srbija u oblasti finansiranja nauke imala dosta nasleđenih specifičnosti, ali da je trebalo iskoristiti momenat, jer se 2019. ukazala prilika da se obezbede dodatni izvori finasiranja iz evropskih fondova i Svetske banke.

Da bi se povukla ta sredstva, kako naglašava Đurić Jovičić, Srbija je morala da ima oformljen državni fond za nauku i da se otvore pozivi za projekte, pa su tako prva tri programa otvorena dok fond još nije bio u punom kadrovskom kapacitetu i tek je zapošljavao ljude.

- Odstupanja i ustupaka nije bilo kada je reč o evaluaciji, koju smo ustrojili po principu prestižnih međunarodnih konkursa. Svaki projkekat su u prvom krugu ocenjivala tri inostrana recenzenta, a one koji se plasiraju u drugi krug čekao je veliki panel kredibilnih stručnjaka koji je davao konačno zeleno svetlo- rekla je ona.

Foto: Freepik.com

 

Podsetila je i da je Fond za nauku Srbije u novembru 2021. primljen u Science Europe, mrežu institucija koje finansiraju inovativna naučna istraživanja, jer se kako je naglasila njima svidela naša energija i domišljatost, kao i način na koji koristimo nove tehnologije.

- Kolege iz fondova za nauku u Nemačkoj, Švajcarskoj ili Francuskoj kažu da je neverovatno da sa samo 40 zaposlenih radimo to što radimo-  rekla je ona i dodala da je naš fond po stažu najmlađi u organizaciji Science Europe i sa najmanjim budžetom, a još i iz zemlje koja nije u EU.

Prema rečima Đurić Jovičić, njima je interesantan naš model vrednovanja projekata, jer kombinujemu numeričko ocenjivanje, specifično za SAD, Japan i Južnu Koreju.

-Široj javnosti nije poznato da je Fond za nauku Srbije jedan od samo četiri institucije te vrste, pored Nemačke, Švajcarske i Norveške koja u radu koristi veštačku ineligenciju. mi je primenjujemo u procesu povezivanja potencijalnih recenzenata i naučnika koji konkurišu za finansijska sredstva, kao i za  prepoznavanje rizika kod realizacije projekata - rekla je ona.

Ističe i da je nas zapravo "muka naterala  na progres, jer nismo imali dovoljno zaposlenih, ni adekvatne resurse, a bio je ogroman broj projekata koji su konkurisali".

Foto: Shutterstock

 

Ona je dodala i da su se posle nejnog izbora u novi saziv Upravnog odbora Science Europe, 2023, Fondu za nauku Srbije, javili fondovi iz regiona sa svojim inicijativama i očekivanjima u smislu šta Evropa treba da obezbedi za ovo područke kada je nauka u pitanju.

Đurić Jovičić je najavila i da će Fond za nauku u maju učestvovati u radu Globalnog istraživačkog saveta koji čine šefovi agencija za finansiranje nauke i inženjeringa iz čitavog sveta i da će biti koordinator teme o modelima saradnje "velikih" i "malih" koja kako ističe može biti na obostranu korist.

Ona je dodala da će prioritetni ciljevi Fonda za nauku u narednom periodu biti kao i do sada , a to je da se podiže opšti nivo naučne zajednice koja prema podacima sa platforme e-nauka broji 20.000 istraživača, uključujući i one koji su u inostranstvu.

- Cilj nam je da čvršće povežemo srpske naučnike s kolegama u dijaspori i sa privrednim sektorom. Naravno i da obezbedimo stabilno rastući budžet za otvaranje novih programa i finansiranje projekata", rekla je ona i dodala da se u razvijenim zemljama za kompetitivna naučna istraživanja iz budžeta izdvaja između 10 i 20 odsto ukupnih davanja za nauku, a kod nas tri odsto.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17