• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politika

20.03.2024

16:49

Svaka čast deco! Gimnazijalci pokazali šta znači humanost na delu - Obezbedili novac za rehabilitaciju drugaru

Shutterstock

Društvo

Svaka čast deco! Gimnazijalci pokazali šta znači humanost na delu - Obezbedili novac za rehabilitaciju drugaru

Podeli vest

Učenički parlament Pete gimnazije organizovao uz pomoć i podršku profesora humanitarnu akciju u kojoj je sakupljeno oko 700.000 dinara potrebnih đaku u kolicima za oporavak.

Učenici Pete beogradske gimnazije organizovali su niz humanitarnih akcija za svog drugara Kostu Žikića, učenika drugog razreda koji je u kolicima, a potrebna mu je rehabilitacija usled komplikacija posle operacije.

Organizator je Učenički parlament ove škole.

Prva akcija bila je pre dva meseca, a jedna od najvećih minulog petka u "Božidarcu" i tada su za Kostu nastupali "Beogradski sindikat", Kralj Čačka, "Vampiri", jedina ovdašnja književnička rok grupa "Orasi" i školski bend "Zastava 101". Učenici su uspeli da prikupe blizu 700.000 dinara.

- Parlament je organizovao humanitarne akcije i ranije, ali kad smo čuli da je našem drugaru potreban novac za oporavak, odlučili smo da pokrenemo akciju. Prvo je to bila humanitarna projekcija filmova, potom đačka predstava za koju su učenici pisali tekst. Tako smo skupili deo novca - rekao je Gregor Simeunović, predsednik Učeničkog parlamenta Pete gimnazije, i objasnio da im je za poslednju akciju pomoć pružio i profesor srpskog jezika.

- Profesor Rastko Jevtović uspeo je da iznajmi prostor u "Božidarcu" i doveo ove poznate grupe. Mi smo pronašli sponzore, naši đaci bili su volonteri na koncertu. Prikupljali su novac, radili su na garderobi, postavljali instrumente. Đaci su nam bili i voditelji programa, fotograf i di-džej, a i obezbeđenje smo imali iz škole. Čovek je posle smene u školi došao i radio u "Božidarcu" do ponoći - ispričao je Simeunović.

Foto: Shutterstock

 

Učenici su reklamirali akciju na društvenim mrežama i u medijima, ali i u drugim školama.

- Zvali smo svoje drugare iz drugih škola, da oni dođu na koncert i povedu svoje drugare. Na kraju je u „Božidarcu” bilo više od 800 ljudi, i nisu svi iz Pete gimnazije, došlo je dosta njih i sa strane. Jako smo ponosni kako je nekoliko đaka sve to uspelo da uradi, uz pomoć profesora - istakao je predsednik parlamenta u Petoj gimnaziji

Koncertu su prisustvovale desetine profesora, članovi porodice Koste Žikića i direktorka gimnazije Borka Popović. Prema njenim rečima, u školama se ipak, posle svega što se, kako je rekla, poslednjih meseci događalo, dešavaju i neke svetle stvari.

- Razumeli smo da je važno da podržimo inicijativu učenika koja neguje zdrave vrednosti u društvu. Naš učenik Kosta dolazi u školu u invalidskim kolicima, u međuvremenu je imao operaciju i postoperativni tok se zakomplikovao, to je iziskivalo podršku. Prikupljeno je dovoljno novca i Kosta može da ode na banjsko lečenje i da kupi nova kolica. Imali smo akcije i ranije, to je način na koji je škola obojena, ali ove godine je to značajnije - kazala je direktorka Popović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija