• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.03.2024

19:13

Koliko košta i koliko traje ostavinski postupak? Borba za nasledstvo jeftinija na sudu nego kod notara!

Shutterstock

Društvo

Koliko košta i koliko traje ostavinski postupak? Borba za nasledstvo jeftinija na sudu nego kod notara!

Podeli vest

U Srbiji se godišnje obavi na desetine hiljada ostavinskih postupaka, od kojih najveći deo pred javnim beležnicima, kojima taj posao poveravaju osnovni sudovi. U poslednje tri godine, kako kažu u Javnobeležničkoj komori, notari su radili između 110.000 i 120.000 ostavina godišnje.

Prosečno, ostavinski postupak kod njih traje do tri meseca, računajući od trenutka kada sud poveri postupak beležniku, naravno kod onih ostavina kod kojih postoji saglasnost učesnika za brzo okončanje. Pred sudom, ovaj rok se meri se godinama.

- Postoji mali broj predmeta u kojima nema saglasnosti naslednika ili ima opstrukcija. Većina, ipak, i u tim situacijama, bude rešena za šest meseci. Imamo i mali broj ostavina, ne više od jedan odsto, koje traju duže od godinu dana, kada moramo da koristimo oglasnu tablu i pozive naslednicima preko "Službenog glasnika" - objašnjava za "Novosti" Srbislav Cvejić, predsednik Javnobeležničke komore.

Ukoliko se tokom postupka pred beležnicima pojavi neko sporno pitanje među naslednicima, notar prekida postupak i zainteresovane strane upućuje na parnicu.

- Kada se ostavinski postupak uredno vodio i okončao donošenjem rešenja, nezadovoljne strane mogu, takođe, da se žale sudu. Što se tiče ostavinskih rešenja koje su doneli javni beležnici do avgusta prošle godine, na njih ukupno 592.366, građani su podneli 2.282 žalbe (manje od 0,5 odsto), a ukinuto je 616 rešenja i 120 ih preinačeno - ističe Cvejić.

Foto: clipart

 

Na pitanje koliko često se neko odriče imovine i ko, predsednik JKS primećuje da su kod nas i dalje zastupljene tradicionalne matrice ponašanja, posebno u manjim mestima. Tu se često gleda da imanje ostane onom nasledniku koji na imanju i živi, a to su češće sinovi nego kćerke. Troškove u takvim situacijama snose oni koji su oglašeni naslednicima.

Odricanje od nasledstva

 

- Pod odricanjem od nasledstva u javnosti se često smatra i to kada se neko prihvati nasledstva, a potom ga ustupi dugom nasledniku - navodi naš sagovornik.

- To je kod nas mnogo češći slučaj, nego potpuno odricanje. Naime, ako se neko prihvati nasledstva, na primer iza roditelja ili supružnika, a potom ga ustupi srodniku, najčešće bratu ili detetu, to ne znači da se odrekao, već se tretira kao poklon, i u poreskom smislu i u kasnijem ostvarivanju nekih prava, na primer iz socijalne zaštite. Takođe, ako se neko u pravnom smislu odrekne nasleđa, Zakon tretira kao da je preminuo, pa na nasleđe poziva one koji su iza njega naslednici, dok u slučaju prihvatanja i ustupanja, tog poziva nema.

Ostavinski postupci se vode za nepokretnu imovinu, sud ih ne pokreće za one koji imaju samo pokretnosti, osim ako sami naslednici podnesu zahtev za raspravljanje zaostavštine.

S obzirom na to da je minimalna nagrada notara za vođenje ostavinskog postupka 3.600 dinara, izuzetno su retki oni slučajevi kada zaostavština ne pokrije troškove, kažu u JKS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija