• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/biznis.rs

22.03.2024

09:41

Hotel Jugoslavija danas dobija novog vlasnika: Početna cena 55 miliona evra, na doboš ide i čuveni luster

Tanjug

Društvo

Hotel Jugoslavija danas dobija novog vlasnika: Početna cena 55 miliona evra, na doboš ide i čuveni luster

Podeli vest

Hotel Jugoslavija bi danas na javnoj licitaciji mogao da dobije novog vlasnika.

Tačno u 12 sati potencijani kupac ili kupci nadmetaće se za kompaniju Danube Riverside koja je u stečaju, a čiju najvredniju imovinu čini upravo čuvena zgrada na Zemunskom keju, pripadajuće zemljište i umetnička dela od kojih su neka od istorijskog značaja.

Među njima je i čuveni luster sa Svarovski kristalima.

Vrednost imovine procenjena je na 6,53 milijarde dinara, dok je početna cena na aukciji 3,18 milijardi dinara, a samo „korak“ u licitiranju potencijalnog kupca koštaće tri miliona dinara da bi aukcionar potom cenu podizao za po pet miliona dinara do završetka nadmetanja.

Odgovor na pitanje da li će uopšte biti učesnika na licitaciji može se dobiti samo na licu mesta, uoči početka nadmetanja – pošto registracija učesnika počinje u 11 časova, a završava se 45 minuta kasnije.

Foto: youtube/printscreen

 

 

Da bi potencijalni kupac učestvovao na aukciji, morao je prethodno da ispuni pet preduslova.

1. da otkupi prodajnu dokumentaciju čija je vrednost tri miliona dinara

2. da uplati depozit od 1,27 milijardi dinara ili položi prvoklasnu bankarsku garanciju i potom dokaz o uplati dostavi stečajnom upravniku zajedno sa Obrascem prijave učešća na javnom nadmetanju.

3. „garancija ozbiljnosti“, pošto se potpisuje Izjava o gubitku prava na povraćaj depozita

4. potpisivanje Ugovora o čuvanju poverljivih podataka prilikom preuzimanja prodajne dokumentacije

5. registracija za učešće na javnom nadmetanju.

Ukoliko su svi preduslovi ispunjeni počinje javno nadmetanje na kome mogu učestvovati fizička i pravna lica, a borba će se voditi za jednu od najatraktivnih lokacija u Beogradu, za koju je Planom detaljne regulacije predviđena rekonstrukcija hotela, ali i izgradnja dve kule visine 155 metara.

Izradu tog plana finansirala je kompanija MV Investment, koja je prema podacima bonitetne kuće CompanyWall u stopostotnom vlasništvu jedne od najpoznatijih domaćih kompanija iz oblasti građevinske infrastrukture – Millennium Team.

MV Investment i stečajni dužnik koji se prodaje – Danube Riverside – imaju zajedničku svojinu nad parcelom veličine gotovo 46.000 kvadrata na kojoj, kako stoji u oglasu za javno nadmetanje, „nije izvršeno pravno razgraničenje u smislu opredeljivanja suvlasničkih udela na zemljištu, niti fizička deoba zemljišta“.

Foto: Tanjug

 

 

Još jedna napomena Agencije za licenciranje stečajnih upravnika budućeg kupca upozorava da je pred Privrednim sudom u Beogradu u toku parnični postupak po osporenom izlučnom zahtevu Luke Beograd AD, gde je tužilac protiv stečajnog dužnika i MV Investment pokrenuo imovinsko-pravni zahtev koji tereti deo katasterske parcele 2442/1 КO Zemun koja čini imovinu koja ulazi u pravno lice.

Broj parcele ukazuje da se spor vodi oko istog zemljišta na kome su Danube Riverside i MV Investment suvlasnici. Izvršni direktor Luke Beograd je poznati biznismen Milan Beko.

Mogući ishodi javnog nadmetanja

Licitacija će biti održana samo ukoliko bude više registrovanih učesnika, odnosno potencijalnih kupaca – ako samo jedna osoba ili kompanija ispuni sve preduslove postaće vlasnik Danube Riverside po početnoj ceni, koja iznosi oko polovine procenjene vrednosti preduzeća u stečaju. Sa druge strane, u nadmetanju pobeđuje onaj ko prihvati najvišu cenu na licitaciji i on postaje „proglašeni kupac„.

U slučaju da je takav kupac depozit obezbedio bankarskom garancijom, pravila nadmetanja kažu da mora da uplati iznos depozita na račun stečajnog dužnika u roku od dva radna dana od dana održavanja javnog nadmetanja, a pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora, nakon čega će mu biti vraćena garancija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija