• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.03.2024

16:00

Upozorenje za sve roditelje:  Sa tržišta se povlači serija poznatog dečjeg leka

Shutterstock

Društvo

Upozorenje za sve roditelje: Sa tržišta se povlači serija poznatog dečjeg leka

Podeli vest

Hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode je obavestila o povlačenju serija leka Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna upotreba (acetilcistein).

Kompanija Sandoz d.o.o., nosilac odobrenja za lek Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna upotreba (acetilcistein), u saradnji s Agencijom za lekove i medicinske proizvode (HALMED) sprovodi povlačenje serija MS8992 i NB5852 predmetnog leka.

Povlačenje se provodi iz preventivnih razloga, do nivoa apoteka. Navedene serije leka povlače se na osnovu sumnje u neispravnost u kvalitetu koja se odnosi na moguću pojavu zagađenja tečnosti česticama ambalaže, a lek se izdaje bez recepta.

Foto: Shutterstock

 

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu nije dostupan lek iste jačine i istog farmaceutskog oblika, međutim za predmetne terapijske indikacije dostupni su drugi lekovi. Bolesnici treba da se obrate svom apotekaru ili doktoru u slučaju bilo kakvih pitanja.

Inače, zdravstveni radnici su obvezni da prijave HALMED-u svaku nuspojavu leka, kao i neispravnost u kvalitetu leka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lek takođe mogu nuspojavu prijaviti direktno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom lekaru ili apotekaru radi savetovanja o načinu nastavka terapije, saopštili su iz HALMED-a, preneo je Poslovni dnevnik.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija