• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.03.2024

09:55

Upozorenje stručnjaka: U Srbiji tek 60 odsto roditelja prevozi decu na bezbedan način

printscreen

Društvo

Upozorenje stručnjaka: U Srbiji tek 60 odsto roditelja prevozi decu na bezbedan način

Podeli vest

Agencija za bezbednost saobraćaja je danas, na Sajmu automobila u Beogradu, organizovala akciju podele dečijih auto-sedišta i obuku za njihovo adekvatno postavljanje, upozoravajući da tek 60 odsto roditelja u Srbiji prevozi decu na bezbedan način.

Akciji čiji je cilj da se ukaže na neophodnost bezbednog učestvovanja dece u saobraćaju prisustvovali su v.d. direktora Agencije Branko Stamatović, dekan Saobraćajnog fakulteta Nebojša Bojović, šef Katedre za bezbednost saobraćaja i motorna vozila Saobraćajnog fakulteta Krsto Lipovac i profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić.

Branko Stamatović istakao je upozoravajući podatak da u Srbiji tek 60 odsto roditelja prevozi decu na adekvatan način, navodeći da je cilj promotivnih aktivnosti da se ta statistika promeni.

- Cilj akcije je promocija bezbednog prevoza dece u automobilima. Koristim priliku da podsetim ljude da je zakonska obaveza da se dete visine do 135 centimetara vozi u odgovarajućem auto-sedištu - naglasio je Stamatović.

Podsetio je da je do sada u proteklom periodu u Srbiji podeljeno preko 16.000 dečijih auto sedišta, kao i da je cilj Nacionalne strategije za bezbednost saobraćaja da u saobraćajnim nezgodama bude nula stradale dece, te da će Agencija i u budućnosti nastaviti sa promotivnim aktivnostima i širenjem svesti.

Foto: Tanjug

 

U okviru nagradne igre, desetoro posetilaca sajma koji su dobili sedišta na poklon, prošli su obuku kako bi sedište postavili u automobil na adekvatan način.

Na sajtu agencije za Bezbednost saobraćaja dostupne su brošure, a na Jutjub kanalu i video snimak uputstva pravilnog postavljanja sedišta.

Dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Nebojša Bojović rekao je da su promotivni događaji od velikog značaja za edukaciju roditelja o bezbednosti dece u saobraćaju.

- Ne samo da je bitno da automobil bude opremljen sedištem, već je neophodno i da se ono u njega postavi i veže pojasom na adekvatan način. Danas smo videli demonstraciju postavljanja. I Saobraćajni fakultet, i beogradski Univerizet, ali i čitava akademska zajednica pozdravlja ovakve akcije - rekao je Bojović.

Foto: Tanjug

 

Deca i dalje najčešće stradaju kao putnici, i stoga su jedna od najugroženijih kategorija u saobraćaju, upozorio je šef Katedre za bezbednost saobraćaja i motorna vozila Saobraćajnog fakulteta Krsto Lipovac.

- Očekujemo da će i Agencija i sve druge institucije u narednom periodu još veću pažnju posvetiti pravilnom postavljanju auto-sedišta i bezbednosti dece u saobraćaju uopšte - rekao je Lipovac.

Foto: Tanjug

 

Profesor saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić rekao je za Tanjug da su u širenju edukacije upravo najvažnija sredstva informaisanja.

- Mi nismo u mogućnosti da odrasle koji već imaju decu vratimo u školske klupe da im objašnjavamo nešto, ali način na koji možemo im skrenemo pažnju je da putem medija govorimo kako i zašto se koriste dečija sedišta u automobilima. Zato je bitno da mediji isprate svaki događaj ovog tipa - zaključio je Vujanić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija