• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.03.2024

10:32

Nema više gužvi - Do kraja godine skoro 2.000 novih parking mesta! Evo gde se u Beogradu grade nove garaže

Informer

Društvo

Nema više gužvi - Do kraja godine skoro 2.000 novih parking mesta! Evo gde se u Beogradu grade nove garaže

Podeli vest

U centru Beograda ima desetak hiljada parking mesta, a potrebno ih je dva ili tri puta više, pokazuje statistika. Kako sprečiti nervozu pola miliona beogradskih vozača koji svakodnevno, i po nekoliko puta, traže parking mesto u različitim delovima grada.

Procenjuje se da u Beogradu ima više od 500 hiljada automobila - dvostruko više nego pre deset do 15 godina. Zbog toga Grad do kraja godine planira izgradnju još 1.850 parking mesta. Podzemna garaža u Vlajkovićevoj već se gradi.

- Skerlićevu krećemo za mesec dana, Pinki - 150 parking mesta, zatvorenu garažu smo završili. Toliko zatvorenih garaža nije urađeno u prehodnih nekoliko desetina godina - kaže predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Navodi da je od 2013. do 2023. godine izgrađeno je otprilike 1.250 novih mesta.

- U ovih 20 meseci biće urađeno 2.600 novih parking mesta - najavljuje Šapić.

Foto: Zoran Sinko

 

Završetak garaže u Vlajkovićevoj krajem 2025. godine

- U garaži u Vlajkovićevoj biće 284 parking mesta, a završetak radova se očekuje krajem 2025. godine. Garažu gradi kineska kompanija Šandong Hajspid, koja je već realizovala nekoliko velikih projekata u Srbiji. Ova podzemna garaža gradi se na osnovu ugovora o javno-privatnom partnerstvu, potpisanog na 40 godina. To znači da će kineski investitor moći da je koristi i naplaćuje parking mesta - ističe Šapić.

Cena će biti detaljno usklađena kada se završi garaža, bjašnjava gradski urbanista Marko Stojčić. 

- Svakako će biti u okviru cena parking servisa na čitavoj teritoriji grada, tako da one moraju da budu malo niže nego što bi korisnik investitor to možda odredio - kaže Stojčić.

Potrebno dva ili tri puta više parking mesta navodi profesor Milan Vujanić koji kaže da je u centralnoj gradskoj zoni bilo otprilike 8.000 parking mesta, a potrebno je između 20 i 25 hiljada.

- Ovaj ostatak možemo jedino da nadmestimo velikim garažama i to državno privatnim partnerstvom damo nekom da izgradi i pravo da koristi. To je ekonomski isplativo i ne bi investitori ušli u to da nije tako - ističe profesor Vujanić.

Foto: Beoinfo

 

Nova parking mesta su izgrađena kod Vidin kapije, na Autokomandi, Bežanijskoj kosi, kod pijace na Banjici i na još lokacija. Za gradski budžet bilo bi isplativije da Grad može sam da ih gradi i naplaćuje parking. Međutim, to je veliki izazov i mnogo košta.

Planovi Grada za izgradnju garaža

Projekat javno-privatnog partnerstva, osim u Vlajkovićevoj, trebalo je da obuhvati i garaže u Fruškogorskoj i na Trgu republike. Gradski urbanista Marko Stojčić kaže da je bilo ideja da se izgrade četiri garaže, međutim, ispostavilo se da tri garaže sada nije moguće izgraditi.

- Zato sada radimo Vlajkovićevu i važno je da je završimo. Za ostale postoji nekoliko načina kako ćemo ih raditi - objašnjava gradski urbanista.

U Beogradu trenutno ima sedam javnih garaža, koje će Grad sam rekonstruisati po potrebi. Započeti sat košta od 60 do 150 dinara. Mesečni zakup od deset do 20 hiljada dinara. Saobraćajni stručnjaci procenjuju da Beogradu nedostaje još deset velikih garaža za parkiranje


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija