• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.04.2024

09:27

Prvi onkološki pacijenti u Srbiji započeli terapiju inovativnim lekovima: Lekari otkrili šta ih očekuje!

printscreen

Društvo

Prvi onkološki pacijenti u Srbiji započeli terapiju inovativnim lekovima: Lekari otkrili šta ih očekuje!

Podeli vest

Početkom godine je usvojena nova lista lekova za lečenje malignih bolesti.

Zahvaljujuci aktivnostima RFZO i ministarstva Zdravlja početkom godine je usvojena nova lista lekova za lečenje malignih bolesti, a u prethodne dve nedelje su donete i prve konzilijarne odluke tako da su prvi pacijenti već započeli terapiju inovativnim lekovima na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, rekao je za Tanjug Dušan Ristić, načelnik stacionara Klinike za medikalnu onkologiju.

On je podsetio da po prvi put lekovi sa nove liste nisu samo lekovi za odmakle stadijume bolesti, koji se koriste za produženje života pacijenata, već i za rane stadijume gde se očekuje da će ti lekovi doneti i razliku u preživljavanju, istakao je Ristić.

- Ovim je terapija malignih bolesti u Srbiji dobila šesnaest inovativnih lekova za lečenje karcinoma dojke, karcinoma pluća, karcinoma prostate, malignog melanoma , kolorektalnog karcinoma, primarnog karcinoma jetre i multiplog mijeloma - rekao je Ristić.

Foto: printscreen

 

Sa uvođenjem novih lekova, očekujemo i značajno povećanje priliva pacijenata u tercijarne centre i potpuno novi set logističkih problema, rekao je Ristić.

- Što se tiče Instituta, očekujući priliv novih pacijenata zahvaljujući razunevanju ministarstva Zdravlja i Pravde, duplirani su kapaciteti za primenu terapije preko dnevnih bolnica u okviru postojećeg prostora na Institutu. Nadamo se da ćemo potpunim rekonstrukcijama dnevnih bolnica uspeti da našim pacijentima omogućimo primenu terapije uoptimalnim vremenskim i prostornim uslovima - rekao je Ristić.

Nažalost, pored pozitivnih efekata, stručnjaci se spremaju i za potpuno novi set neželjenih efekata novih lekova koje se već registruju u svetu.

- Institut je prepoznao ovaj problem te pokušavamo da uvedemo kako bolju komunikaciju sa pacijentima, u cilju ranog prijavljivanja neželjenih efekata, tako i formiranje potpuno novog multidisciplinarnog tima - konzilijuma koji bi se brzo i efikasno bavio najozbiljnijim neželjenim efektima ove terapije. Naravno i da obezbedimo lekove za kontrolisanje neželjenih dejstava inovativnih lekova - rekao je Ristić.

Prvi put multidisciplinarni tim ne bi činili samo doktori koji se bave onkološkim pacijentima već praktično doktori svih specijalnosti koji se susreću sa autoimunim bolestima, jer su neželjena dejstva imunoterapije po svojoj prirodi najsličnija autoimunim bolestima - dermatolozi, kardiolozi, neurolozi i drugi, rekao je dr Ristić.

- Ovim se nadamo da ćemo zaokružiti ceo proces primene inovativne terapije i obezbediti maksimalnu korist po naše pacijente u najbezbednijim uslovima - rekao je Ristić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Radosavljević: "Postaje moguće da rak zaista bude hronična bolest" Stižu inovativni lekovi za obolele od raka!
Društvo

Radosavljević: "Postaje moguće da rak zaista bude hronična bolest" Stižu inovativni lekovi za obolele od raka!

Primena pojedine najnovije terapije za obolele od karcinoma počela je na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS), a očekuje se da do 15. maja stignu i svi ostali inovativni lekovi odobreni od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), a kojih ima više od 15, rekao je danas direktor Klinike za medikalnu onkologiju IORS Davorin Radosavljević.

02.04.2024

16:04

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sramni udari kolega na Sašu Ilića! "Ko je on i šta je osvojio?"
Fudbal

Sramni udari kolega na Sašu Ilića! "Ko je on i šta je osvojio?"

Teške reči uputili su ruski treneri na račun legende srpskog fudbala Saše Ilića (46)! Tek što je preuzeo klupu ruskog kluba Nižnjeg Novgoroda, tamošnji treneri ostrvili su se na njega i poručili da on nema dovoljno jaku trenersku biografiju da bi postao strateg ove ekipe.

05.05.2024

12:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija